Getuigenis: "Wees niet bang en zorg goed voor jezelf!”

Vrijdag, 12 maart 2021

 

Jezelf verstoppen heeft nooit geholpen om de realiteit onder ogen te zien. Zeker als het om kanker gaat. De angst voor een ernstige ziekte zorgt ervoor dat veel mensen twijfelen om zich te laten testen. Nochtans eindigt het verhaal, in de overgrote meerderheid van de gevallen bij opsporing van dikkedarmkanker, goed: ofwel wordt er aangetoond dat er geen poliep is, ofwel zijn er wel, maar worden ze vroeg opgemerkt en kunnen ze verwijderd worden. Zo wordt voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot een kanker. Ofwel is het een kanker dat in een vroeg stadium ontdekt wordt en op tijd behandeld kan worden.

Alain Thirion kent er wat van. Op 56 jarige leeftijd heeft hij zich (eindelijk) laten testen. “Ik dacht er af en toe aan, maar de tijd vliegt voorbij en dan vergeet je het. Zeker als er geen symptomen zijn. Maar toen ik de uitnodigingsbrief ontving van het Waalse Gewest, heb ik de klik gemaakt."

Alain schreef zich toen in om de test te ontvangen. Hij ontving het na een paar dagen per post en volgde de instructies: “De brochure die bij de kit geleverd werd, was heel duidelijk. Net zoals de uitleg op het monster: je kan je niet vergissen!”. Hij stuurde zijn monster op en wachtte op de resultaten: “Mijn arts belde me heel snel om me te vertellen dat mijn test positief was en dat ik naar een specialist moest gaan voor verder onderzoek.”

Alain maakte een afspraak met een gastro-enteroloog: “Hij voerde een colonscopie uit waarbij hij ontdekte dat ik twee goedaardige poliepen had. Tijdens dit onderzoek heeft hij ze onmiddellijk kunnen verwijderen.” Deze kleine operatie wordt uitgevoerd tijdens een dagopname: het is dus niet nodig om te overnachten in het ziekenhuis. “Ik voelde nauwelijks iets: het was zelfs minder pijnlijk dan bij de tandarts! Dankzij de vroegtijdige test kon ik heel snel handelen en de complicaties vermijden.” Verder hoeft hij pas een nieuwe opsporingstest uit te voeren na drie jaar…

Overtuigd van de effectiviteit van de opsporingstest, geeft Alain volgend advies: “Doe de test! Het is gratis en gemakkelijk uit te voeren. En vooral, wees niet bang! We proberen natuurlijk allemaal min of meer voor onszelf te zorgen en bepaalde gezondheidsproblemen te vermijden, door bijvoorbeeld een gezonde levensstijl na te leven. Maar laten we eerlijk zijn: we hebben niet alles onder controle. Daarom is het belangrijk om naar het advies te luisteren en de opsporingstesten en medische onderzoeken uit te voeren wanneer het nodig is. Ik moedig iedereen tussen 50 en 74 jaar aan om de test te doen!”

In het geval van Alain waren de poliepen goedaardig; maar ze konden nog steeds naar een kanker evolueren. Daarom is het belangrijk om ze heel vroeg in hun ontwikkeling te laten verdwijnen. Opsporing kan levens redden; ook die van jou.

Meer informatie