Gewichtsverlies voor een lager risico op kanker?

GewichtsverliesMaandag, 27 januari 2020

Na vijftig jaar wordt er een verband gelegd tussen gewichtsverlies (en het behoud van dat verlies!) en een lager risico op borstkanker. Hoewel gewichtsverlies gunstig is ongeacht het startgewicht, stellen de onderzoekers dat het voordeel groter is naarmate de vrouw meer overgewicht heeft. Dat is de conclusie van een studie die werd uitgevoerd in de VS en gepubliceerd in een toonaangevend Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Het is echter nog niet mogelijk om te garanderen dat de verlaging van het risico op kanker rechtstreeks te wijten is aan gewichtsverlies of aan nieuwe gedragingen, zoals een verandering in de voedingsgewoonten of lichaamsbeweging.

En toch zijn de cijfers verbazend ... De onderzoekers volgden meer dan 180.000 vrouwen voor hun regelmatige opsporingsonderzoek naar borstkanker en zonder hormoonsubstitutietherapie.

Een gewichtsverlies van twee tot vijf kilogram was al voldoende voor een verbetering: het risico op borstkanker werd met 13% verlaagd. Vrouwen die tussen vijf en tien kilogram verloren, zagen hun risico met 16% dalen. Vrouwen die tot slot meer dan tien kilogram verloren, liepen 26% minder risico dan vrouwen van wie het gewicht stabiel was gebleven.

Bron: JNCI: Journal of the Nationaal Cancer Institute, online 27 december 2019, djz226, https://doi.org/10.1093/jnci/djz226

Toelichting

Vandaag is duidelijk dat overgewicht (BMI > 25) en obesitas (BMI > 30) nauw verbonden zijn met de ontwikkeling van verschillende soorten kankers. (www.kanker.be/alles-over-kanker/vraag-je-je-af-een-bepaalde-stof-kanker-veroorzaakt/overgewicht-voorkomen-geef).

Bij dikkedarmkanker is dat verband het duidelijkst. Toch is het risico ook hoger voor borstkanker (na de menopauze), bepaalde vormen van slokdarmkanker, pancreaskanker, baarmoederkanker, leverkanker en nierkanker. Daarnaast is er een vermoedelijk verband met galblaaskanker, eierstokkanker, prostaatkanker en maagkanker.

Het ontstaan van die kankers is voornamelijk verbonden met onregelmatigheden in de hormoonwerking en groeifactoren (oestrogeen, insuline ...), alsook met een chronische vorm van ontsteking die we doorgaans zien bij mensen met overgewicht of obesitas.

Het is dan ook logisch om aan te nemen dat gewichtsverlies het risico op kanker kan verlagen, ook al is de verkleining van de vetmassa niet de enige factor.

Aanbevelingen van Stichting tegen Kanker

Een zittend leven is de belangrijkste risicofactor van overgewicht. Uiteraard kunnen ook andere elementen dat risico verhogen. Denk bijvoorbeeld aan calorierijke voeding, te veel frisdrank, fastfood en veel op de sofa en voor de televisie liggen.

Voldoende lichaamsbeweging kan daarentegen helpen om overgewicht te voorkomen (www.kanker.be/alles-over-kanker/vraag-je-je-af-een-bepaalde-stof-kanker-veroorzaakt/lichaamsbeweging-verkleint-het), net als de keuze voor caloriearme voeding bijvoorbeeld.

Op onze website vindt u enkele tips die u kunnen helpen om de theorie ook om te zetten in de praktijk en een aantal preventiemaatregelen in te voeren in uw dagelijkse leven. (www.kanker.be/kankerpreventie/vermijd-overgewicht/hou-je-gewicht-onder-controle).

Download ook zeker onze folder over het verband tussen kanker en levensstijl (www.kanker.be/publicatie/bent-u-balans-doe-de-test-0) of voeding (www.kanker.be/publicatie/voeding-en-kanker-een-stand-van-zaken).