‘Grants Advanced Technology Equipment’

Maandag, 8 november 2021

Stichting tegen Kanker financiert de vooruitgang 

Op 8 november lanceert Stichting tegen Kanker een nationale projectoproep voor ‘Grants Advanced Technology Equipment’.

Wetenschappelijk onderzoek is de motor van vooruitgang in de strijd tegen kanker. Kankeronderzoek is complex,  duur en maakt meer en meer gebruik van hoogtechnologische apparatuur om alle processen bij heel verschillende soorten kanker in kaart te brengen. Die apparatuur is ontzettend duur. Daarom is de financiering van kankeronderzoek een topprioriteit van Stichting tegen Kanker en lanceert ze vandaag, op 8 november,  een wetenschappelijke projectoproep voor de uitreiking van 'Grants Advanced Technology Equipement'.  Fundamenteel kankeronderzoek heeft immers extra middelen en grote budgetten nodig voor de aankoop van gesofisticeerd en hoogtechnologische materiaal om de hoogstaande kwaliteit van het werk te kunnen blijven garanderen.

"België staat aan de top van zowel het fundamenteel onderzoek als van het klinisch translationeel onderzoek en daarom zijn grote investeringen nodig in het onderzoek."

Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie, UZ en KU Leuven – Voorzitter Stichting tegen Kanker.

In België hebben we vele getalenteerde en inventieve onderzoekers. Maar om hun werk echt goed te kunnen doen, hebben ze steeds vaker nood aan zeer geavanceerde – en bijgevolg ook erg dure – apparatuur en materiaal. Zonder zouden ze nooit zoveel vooruitgang kunnen boeken en internationaal aan de top blijven staan. Advanced Technology Equipment financieren is dus essentieel. Stichting tegen Kanker beantwoordt hiermee aan een reële behoefte.

Stichting tegen Kanker trekt 10 miljoen euro uit voor ‘Grants Advanced Technology Equipment’

Stichting tegen Kanker wil op nationaal niveau investeren en trekt 10 miljoen euro uit voor de meest veelbelovende onderzoeksprojecten die nood hebben aan hoog gesofisticeerd materiaal dat het onderzoek ten goede komt.  Het bedrag dat voor de aankoop van dit soort apparatuur wordt gevraagd, kan variëren van 300.000 tot 1 miljoen euro. Het project mag enkel ingediend worden door een onderzoeker die fundamenteel kankeronderzoek uitoefent aan een Belgische universiteit.

De projectoproep wordt geopend op 8 november 2021 en de aanvragen moeten ten laatste binnen zijn  op 8 februari 2022. Het reglement vindt u op de website.

"Stichting tegen Kanker heeft besloten om meer middelen uit te trekken voor hoogtechnologisch materiaal zodat het fundamenteel kankeronderzoek in België in de premier league kan blijven spelen. Wij zijn ervan overtuigd dat enkel het performantste materiaal voor de beste en snelste resultaten kan zorgen. Uit onze gesprekken met onderzoekers weten we dat hier een grote nood aan is," aldus Benoît Koerperich, Algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.