Het aantal kankers blijft stijgen in België en er is voldoende bewijs dat preventie een wezenlijk verschil kan maken. Daarom besloot Stichting tegen Kanker onderzoeksprojecten naar preventie nog meer financieel te ondersteunen. Op 25 oktober 2021 lanceerde zij een eerste projectoproep voor de toekenning van ‘Grants Cancer Prevention Research’. De resultaten zijn vandaag bekend.
Preventie is één van de drie missies van Stichting tegen Kanker, naast de financiering van wetenschappelijk onderzoek en ondersteuning van mensen met kanker. Preventie is essentieel, vooral wanneer we weten dat gezonde gewoonten het jaarlijkse aantal kankergevallen kan verminderen. In België tellen we jaarlijks zo’n 72.000 gevallen. 40% hiervan m.n. 28.000 gevallen zouden kunnen worden vermeden.
Bij primaire preventie onderzoekt men hoe de risicofactoren kunnen worden aangepakt. Het gaat hier over roken, alcohol, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, onevenwichtige voeding, blootstelling aan uv-stralen, enz. Ook wordt onderzocht hoe men de vaccinatiegraad kan verbeteren als de doeltreffendheid ervan bij bepaalde kankers is bewezen.
Bij secundaire preventie wordt onderzocht hoe de bestaande screening kan worden verbeterd of hoe nieuwe vormen van screening kunnen worden ontwikkeld voor mensen die een bijzonder risico lopen (zoals screening op longkanker bij rokers). Deelnemen aan screeningprogramma's kan levens redden door de vroege opsporing van bepaalde kankervormen.
Uit de 16 projecten die werden ingediend, selecteerde een nationale jury van onafhankelijke deskundigen 7 projecten. Het bedrag van de Grants Cancer Prevention Research 2022 wordt verdeeld over deze projecten, die binnen één à twee jaar moeten worden gerealiseerd. Twee projecten zijn gericht op primaire preventie, de andere vijf op secundaire preventie.
"Vrouwen die leven in moeilijke omstandigheden nemen minder vaak deel aan het bevolkingsonderzoek borstkankerscreening. Dit is problematisch aangezien borstkanker een van de belangrijkste oorzaken is van sterfte, en kankerscreening de beste overlevingskansen biedt door kanker in een vroeg stadium op te sporen. Onderzoek heeft aangetoond dat interventies die gericht zijn op het verhogen van gezondheidsvaardigheden deze sociale kloof kunnen verkleinen.
Dankzij de middelen van Stichting tegen Kanker zal een interventie worden ontwikkeld waarbij Community Health Workers worden ingezet om in kwetsbare buurten vrouwen te ondersteunen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing rond borstkankerscreening. Community Health Workers zijn hulpverleners die de context van sociale kwetsbaarheid zelf ook meemaakten en op die manier een brugfunctie kunnen opnemen tussen de gezondheidszorg en de doelgroep. Internationaal is bewezen dat Community Health Workers effectief zijn in het verspreiden van gezondheidsinformatie, het vergroten van de toegang tot zorg en het ondersteunen van kwetsbare bevolking om barrières te overwinnen."
Prof. Sara Willems
Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Gent
Ontdek hier de laureaten.