Het 5.2 - dieet voor een lager gewicht én lager borstkankerrisico?

Dinsdag, 10 september 2013

In Groot-Britannië is het volop een trend: het 5.2 dieet. Met 5 dagen per week eten wat je wil, en 2 dagen niet meer dan 500 kcal per dag te consumeren verlies je gewicht. Dit zou meteen ook je borstkankerrisico doen dalen, aldus de bedenkers. Zij - een Engelse arts-voedingsdeskundige en een oncoloog - willen met de methode de mensen ‘beter’ doen eten.

Bron: Elle, 01-09-13

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Niet ‘beter’, en niet zonder nadelen

Wie zich 2 dagen per week beperkt tot maximum 500 kcal per dag zal zeker vermageren. Wekelijks bespaart een gemiddelde volwassene op die manier zo’n 3 000 kcal, wat maandelijks een gewichtsverlies van zo’n kleine 2kg kan betekenen. 

Maar opgelet voor voedingstekorten en voor gezondheidsproblemen bij mensen met lever-, schildklier- of alvleesklierproblemen. Ook zijn sporten en voldoende water drinken een absolute must om maximaal effect te bekomen. 

De 5 ‘vrije’ dagen uit het 5.2-dieet zijn trouwens niet zo vrij: ook daar zijn hamburgers-frieten-mayonaise en analoge combinaties uit den boze! ‘Beter eten’ zoals de bedenkers het voor ogen hebben, is dus niet gegarandeerd …

Meer gezondheidswinst met 2.5 in plaats van 5.2

Wie gewicht wil verliezen en haar borstkankerrisico wil beperken, draait de cijfertjes beter om en volgt een “2.5-dieet”. Daarbij eet je 5 dagen op 7 (bijvoorbeeld maandag tot vrijdag) gezond en evenwichtig en verwen je jezelf (zonder meer te eten dan voorheen) 2 genietdagen per week (bijvoorbeeld zaterdag en zondag). 

Deze methode is niet alleen haal- en houdbaar, ze belooft bovendien eenzelfde gewichtsverlies dan het 5.2-dieet, en is naar kankerpreventie toe een veel betere keuze. 

Correct uitgangspunt

De Engelse artsen, bedenkers van het 5.2-dieet, waarschuwen terecht voor het sterke verband tussen overgewicht en borstkanker. Dat doet Stichting tegen Kanker ook, en we onderstrepen verder het overtuigend verband van overgewicht met slokdarm-, dikke- en endeldarm-, baarmoederslijmvlies-, nier- en alvleesklierkanker. 

Meer lezen? 

Kanker en overgewicht 

kankertypes die beinvloed worden door voeding