Huidkanker in België: een stijging van bijna 350 %

Huidkankerdonderdag, 4 april 2019

Volgens Stichting Kankerregister is het aantal gevallen van huidkanker in België tussen 2004 en 2016 toegenomen met 342 %. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in ons land en blijft het aantal nieuwe patiënten stijgen. Elk jaar heeft België ongeveer 39 000 nieuwe huidkankerpatiënten, waarvan 35 836 carcinomen en 3 069 melanomen.

Ultraviolette straling van de zon en de zonnebanken zijn de voornaamste vermijdelijke risicofactoren van huidkanker. Je hebt het goed gelezen: UV van de zon én van de zonnebanken met een cumulatief effect. Met andere woorden, blootstelling aan een zonnebank kan in geen zin je huid voorbereiden voor de zon. Integendeel, hoe meer je een zonnebank gebruikt, hoe minder je achteraf in de zon kan blijven.

Meer info over huidkankerpreventie vind je hier

Wat de diagnose betreft, blijkt uit onderzoek dat uitstelgedrag en ontkenning de redenen zijn waarom de effectieve behandeling van huidkanker belemmerd wordt. Wanneer de eerste symptomen vastgesteld worden, wacht 49 % van de patiënten gemiddeld 3 tot 6 maanden vooraleer zij op consultatie gaan.

Daarom organiseert Euromelanoma zijn jaarlijkse preventiecampagne, waarbij je je gratis kan laten screenen bij deelnemende dermatologen. Jammer genoeg zijn de beschikbare plaatsen al volzet. Maar je kan je nog steeds bij je dermatoloog (betalend) laten screenen.

Elke verschijning/verandering van een pigmentvlek moet de alarmbel doen rinkelen. De ABCDE-regel kan je helpen bij het waarnemen van een melanoom.

Lees meer over de ABCDE-regel