Identificatie van de meest invasieve huidkankercellen: een project gesteund door Stichting tegen Kanker

Team van professor Stein Aerts - KU LeuvenMaandag, 17 augustus 2020

Wetenschappers van VIB-KU Leuven zijn erin geslaagd om de verschillen tussen cellen van dezelfde tumor in kaart te brengen.  Ze ontrafelden hoe bepaalde kankercellen naar een agressievere vorm kunnen schakelen.  De bevindingen kunnen verder onderzoek naar betere kankerbehandelingen vooruithelpen.

Niet alle kankercellen zijn hetzelfde. Zelfs binnen dezelfde tumor kunnen sommige cellen agressiever zijn dan andere.  Een team van wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven heeft deze verschillen tot in het grootste detail blootgelegd. Daarvoor gebruikten ze de zogenaamde single cell technologie, waarmee duizenden individuele cellen geanalyseerd kunnen worden.

Het team onder leiding van professor Stein Aerts van het Centrum voor hersenonderzoek paste de bevindingen toe op melanoom, een van de meest heterogene vormen van kanker. 

De Leuvense wetenschappers brachten de genetische regulatie in kaart die bepaalde cellen van huidkanker invasiever maakt. "Melanoomcellen kunnen gemakkelijk schakelen tussen een toestand waarin ze voornamelijk groeien en een andere waarin ze invasief zijn en zich vlotter verspreiden", zegt Jasper Wouters, postdoctoraal onderzoeker in het team van Aerts.

Om de diversiteit te onderzoeken, analyseerden de wetenschappers de activiteit van bijna 40.000 individuele melanoomcellen, afkomstig van tien verschillende patiënten. Het project kreeg financiële steun van Stichting tegen Kanker door de toekenning van een Grant in 2016 aan het team van Stein Aerts en een voltijds postdoctoraal mandaat voor Jasper Wouters.

"We zijn er bijzonder trots op dat we met deze dubbele financiële steun een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van dit veelbelovende project", aldus Benoit Koerperich, Algemeen Directeur van Stichting tegen Kanker.

Met de nieuw verworven kennis willen de onderzoekers de biologische mechanismen doorgronden die dynamische veranderingen van kankercellen aansturen. Die bevindingen kunnen later leiden tot betere behandelingen van diverse vormen van kanker.