Internationale dag van de ouderen: 5 tips om fit te blijven en wie je liefhebt te helpen!

Journée mondiale des seniorswoensdag, 28 september 2022

 

Op 1 oktober is het Internationale dag van de ouderen! We leven steeds langer. Laten we dan ook proberen gezond ouder te worden. Wist je dat we ongeveer 1/3 van de kankergevallen zouden kunnen voorkomen door een gezondere levensstijl? Hier zijn 5 tips om fit te blijven en ook je dierbaren te helpen.

1. Vroege opsporing: doe mee!

Voor bepaalde kankers is er voldoende bewijs dat vroege opsporing werkt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor dikkedarmkanker en borstkanker (in bepaalde leeftijdsgroepen). De overheid organiseert daarom voor die kankers vroege systematische screeningprogramma’s, ook wel “bevolkingsonderzoeken” genoemd. 

Twijfel je om eraan deel te nemen? Vroege opsporing betekent nochtans dat kanker wordt opgespoord nog voor er symptomen zijn.

Meer informatie rond opsporing.

> Meer weten over Stichting tegen Kanker? Schrijf je in op de nieuwsbrief. 

2. Eet gezond en beweeg meer

Er een gezonde levensstijl op nahouden is geen absolute garantie om kanker te voorkomen, maar verhoogt wel onze kansen op een lang en gezond leven.

De toegenomen levensverwachting benadrukt het belang aan preventie : omdat we ons lichaam veel langer nodig zullen hebben, moeten we het alles geven wat het nodig heeft. En dat hebben we in eigen handen! Dus laten we gezond eten en meer bewegen!

Wil je graag een samen met ons bewegen? Check de kalender en doe mee aan onze Levenslopen.

En hier is een gezonde snack voor de zoetekauwen!

3. Red samen met ons levens!

Heb je een hart voor kankeronderzoek en wil je daar op lange termijn aan bijdragen? Dan is Stichting tegen Kanker opnemen in je testament zeker het overwegen waard.

Met je legaat investeer je rechtstreeks in veelbelovende projecten van Belgische onderzoekers. Stichting tegen Kanker zorgt voor een strenge en objectieve selectie door onafhankelijke wetenschappelijke raden, samengesteld uit Belgische en internationale experten. Je bijdrage is een investering in het leven: op de lange termijn help je de genezingskansen van kanker te vergroten. Denk na over wat dit betekent. Ook voor je familie en vrienden.

Bestel gratis en vrijblijvend onze brochure voor meer informatie.

4. Luister naar je lichaam

Weinig mensen luisteren naar hun lichaam. Ons lichaam geeft ons echter signalen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Aanhoudende veranderingen tonen soms een onderliggend gezondheidsprobleem aan.

Alarmsignalen moeten hardnekkig zijn (meer dan 2 weken) of herhaaldelijk voorkomen voordat ze ernstig kunnen worden genomen. Ze kunnen het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker. Maar alleen je arts is in staat om – via gepaste onderzoeken – te bepalen of de langdurige verandering wijst op kanker.

Door erop te letten verhoog je je kansen om een eventuele kanker in een vroeger stadium op te sporen. Op die manier kan een minder agressieve behandeling volstaan, en verhoogt je kans op genezing. Aarzel dus niet om de dokter te raadplegen!

Meer informatie over luisteren naar je lichaam.

5. Spreek over Kankerinfo in je omgeving

Ken je Kankerinfo? Het is een gratis nummer waar al je vragen over kanker vertrouwelijk worden beantwoord. Kankerinfo is er voor mensen die door de ziekte worden getroffen, maar ook voor hun omgeving: familie, vrienden, collega's, enz. Huisartsen, psychologen, maatschappelijk assistenten en verplegend personeel gespecialiseerd in oncologie luisteren en geven je antwoorden op al je vragen rond deze ziekte.

Heb je vragen? Bel het gratis nummer 0800 15 802, bereikbaar elke werkdag van 9 tot 18 u.

Erover kunnen praten, is het begin van een oplossing … Geef de info door aan wie je liefhebt want die kunnen het nodig hebben.

Meer informatie over Kankerinfo

> Meer weten over de missies van Stichting tegen Kanker? Schrijf je in op de nieuwsbrief.