Investeren in onderzoek, is investeren in leven. Focus op immunotherapie

Maandag, 17 oktober 2022

 

Dankzij de vrijgevigheid van talloze mensen kan Stichting tegen Kanker wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte blijven ondersteunen. Een recente ontwikkeling in de strijd tegen kanker is immunotherapie. Patrick François onderging deze behandeling en zijn getuigenis is er een van hoop. Leer meer over deze innovatieve behandeling.

Er bestaat geen twijfel over: vooruitgang in onderzoek dringt de ziekte terug. De laatste tijd spreekt men veel over immunotherapie. Deze behandeling stimuleert het immuunsysteem van de persoon met kanker zo precies mogelijk, waardoor het eigen afweersysteem kankercellen herkent en elimineert, terwijl - meer dan bij chemotherapie - gezonde weefsels en cellen gevrijwaard blijven.

Meer weten over immunotherapie

Voor verschillende types kanker, in verschillende stadia, maken verschillende vormen van immunotherapie vandaag deel uit van de mogelijke behandelingen. Dit geldt met name voor melanoom, bepaalde nier-, blaas-, hoofd- en halskankers, Hodgkin-lymfomen en bepaalde vormen van leukemie…

Een tweede leven dankzij immunotherapie

Patrick François kreeg, zoals hij het zelf verwoordde: “een tweede leven dankzij immunotherapie”. Patrick was amper 30 – en net een jaar papa – toen er in 2010 huidkanker bij hem werd vastgesteld. Hij was bij de dermatoloog voor zijn zoontje en was een beetje bezorgd over enkele moedervlekken op zijn rug. “Ik vroeg de dermatoloog om toch eens te kijken, je weet maar nooit... Drie dagen later viel het verdict: een stadium 2b melanoom, met risico op uitzaaiingen. De operatie was niet min, ik eindigde met zeker 30 hechtingen. Daarna volgde een zeer regelmatige opvolging. Zeven jaar lang ging alles goed. Ondertussen werd ik zelfstandige, kreeg ik een tweede zoontje en genoot ik van het leven. In 2017 ging het toch nog mis: er was sprake van een herval en ik was terminaal. Wat nu?

Patricks enige hoop was de vooruitgang die er ondertussen in doelgerichte en immunotherapie was geboekt. “Een eerste doelgerichte behandeling werkte niet. Vier maanden later was de ziekte naar mijn hersenen en buik uitgezaaid. We hebben toen alles op alles gezet met een combinatie van twee immunotherapieën. Dat was zwaar en zeker niet zonder bijwerkingen, waarvan de meeste gelukkig goed behandelbaar waren. Twaalf maanden later was ik compleet in remissie en op de blijvende vitiligo (een vorm van depigmentatie) over mijn hele lichaam na, volledig gezond! Ik weet dat dit niet bij iedereen zo is, maar voor mij was immunotherapie een mirakel!

Immunotherapie gaat nog veel meer vooruitgang boeken

Voor verschillende soorten kanker, zoals de huidkanker van Patrick, is immunotherapie inderdaad een mirakeloplossing, maar voor andere types staat het onderzoek nog maar in zijn kinderschoenen. Bovendien levert immunotherapie nog niet hetzelfde resultaat op bij alle mensen met hetzelfde type kanker (bv. nierkanker). Hoe dat komt, weten we nog niet.

Momenteel lopen er verschillende studies die focussen op immunotherapie. Sommige studies zijn bedoeld om het toepassingsveld van immunotherapie uit te breiden naar meer kankertypes. Andere om beter te begrijpen waarom bepaalde mensen met kanker niet goed reageren op de behandeling. Deze studies zijn veelbelovend. We kunnen er dan ook van uitgaan dat immunotherapie de komende jaren steeds belangrijker zal worden in de strijd tegen kanker.

Wetenschappelijk onderzoek financieren

Het financieren van wetenschappelijk onderzoek moet leiden tot steeds betere behandelingen, tot almaar stijgende overlevingspercentages én tot een betere levenskwaliteit voor mensen met kanker. Dat is onze prioriteit. We geloven in de toekomst van onderzoek en financieren dan ook de beste teams in België. Met als doel meer vooruitgang boeken en de ziekte terugdringen.

Ik draag bij tot kankeronderzoek