Inwerken op het metabolisme van tumoren om ze te vernietigen!

Metabolisme kankercellenDinsdag, 3 april 2018

Het team van Professor Feron (UCL), deels gefinancierd door Stichting tegen Kanker, deed tijdens hun onderzoek naar het metabolisme van kankercellen een dubbele ontdekking die de ontwikkeling van kankertumoren beter onder controle zou kunnen houden en radiotherapie doeltreffender maken.

Bronnen: Nature communications, 23-03-18; Persbericht, UCL; Belga, 23-03-18 

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Het team van Professor Feron bestudeert al enkele jaren het metabolisme van kankercellen, om zo behandelingen te ontwikkelen die hun ontwikkeling kan afremmen. We weten dat kankercellen grote hoeveelheden voedende elementen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Wanneer ze echter niet beschikken over een grote energiebron, zoals glucose (suiker), zijn ze in staat zich aan te passen en ander bronnen aan te boren om te blijven woekeren. De onderzoekers hebben aangetoond dat in die omstandigheden de kankercellen lactaat konden gebruiken, dat tot op heden werd beschouwd als celafval, om daaruit de energie te halen die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling. Wat nog restte, was het vinden van een geneesmiddel dat het gebruik van glucose en lactaat door de tumor kon blokkeren. En dat is nu gelukt, want de onderzoekers hebben een molecule geïdentificeerd (met de charmante naam “7ACC2”) die bij laboratoriummuizen de opname van glucose en lactaat door de kankercellen kon verhinderen. Naar aanleiding van deze bemoedigende experimentele resultaten, kunnen binnenkort de eerste klinische trials worden opgestart.

Maar de ontdekking van de onderzoekers gaat nog verder. Ze hebben opgemerkt dat de toediening van deze molecule ook de zuurstofopname door de kankercellen inkrimpte. De niet geconsumeerde zuurstof stapelt zich dan op in de tumor, waardoor die gevoeliger wordt voor radiotherapie. De bijwerkingen die gepaard gaan met de inname van dit geneesmiddel (getest bij gezonde personen) zijn minimaal (lichte fysieke vermoeidheid), waardoor men de toediening ervan een half uur voor een radiotherapiesessie zou kunnen overwegen om die doeltreffender te maken. Nieuwe hoop voor de patiënten … en een dossier om met grote belangstelling op te volgen.