Angst om het virus op te lopen en de oproep om slechts in dringende gevallen naar de dokter of het ziekenhuis te gaan tijdens de coronacrisis, hebben enorme gevolgen voor de kankerdiagnoses. Heel wat mensen bleven thuis terwijl ze toch symptomen hadden waarmee ze in normale tijden een arts zouden consulteren.
Zorgverstrekkers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland vrezen dat de oversterfte als gevolg van kanker op lange termijn aanzienlijk kan zijn. Tijdens de quarantaine werd een daling van 20% à 50% nieuwe kankergevallen vastgesteld. Die daling is zorgwekkend. Het betekent niet dat er minder kankergevallen zijn, maar wel dat de diagnose en behandeling in een later stadium worden gestart. Hierdoor bestaat het risico dat er wordt overgegaan tot agressievere behandelingen, om nog maar te zwijgen over de minder gunstige prognoses. Want zoals we weten, wachten kankers niet: hoe eerder de diagnose en start van behandeling, hoe groter de kans op genezing!
In België zijn er jaarlijks ongeveer 68.000 nieuwe kankergevallen. Cijfers over de afgelopen drie maanden zijn nog niet beschikbaar, maar we horen nu al van artsen dat er veel minder bezoeken dan gewoonlijk zijn geweest van mensen met alarmsignalen die op kanker kunnen wijzen.
Stichting tegen Kanker benadrukt op haar website de noodzaak om bij hardnekkige alarmsignalen een arts te consulteren. De signalen kunnen het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker, maar dat moet echt onderzocht worden.
De meest courante alarmsignalen zijn:
Geen reden tot paniek, maar wacht niet om hiermee een arts te consulteren!
Bovenstaande symptomen kunnen het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker. Om relevant te zijn, moeten deze alarmsignalen bovendien hardnekkig zijn (meer dan 2 weken aanhouden) of zich herhalen. Ook leeftijd is een risicoverhogende factor voor kanker. Naarmate je ouder wordt, moet je dus nog attenter zijn voor alarmsignalen.
Alleen je arts is in staat om – via gepaste onderzoeken – te bepalen of een hardnekkige onregelmatigheid te maken heeft met kanker. Indien nodig zal hij je doorverwijzen naar een specialist voor verdere opvolging. Het is daarom essentieel om in geval van twijfel steeds de huisarts te raadplegen.
Ook preventieve screening is belangrijk! Na de lockdown hebben ook de screeningprogramma’s hun taken hervat.
Kankerinfo is er om je te begeleiden en te antwoorden op al je vragen over kanker, in alle vertrouwen en anonimiteit. Contacteer ons via het gratis nummer 0800 15 802, via mail Kankerinfo - kankerinfo@stichtingtegenkanker.be of onze Facebookpagina (www.facebook.com/stichtingtegenkanker). Professionele zorgverleners bieden een luisterend oor en geven kwalitatieve en wetenschappelijke up to date informatie.