"Kinderkankerdag 2022"

donderdag, 29 september 2022

27ste Nationale Kinderkankerdag in Planckendael op 2 oktober

2 oktober 2022 - Voor het 27ste jaar op rij werken Stichting tegen Kanker, vzw Nationale Kinderkankerdag, dierenpark Planckendael en een massa vrijwilligers op de eerste zondag van oktober (02/10) samen om jonge patiëntjes en hun familie een zorgeloos dagje ontspanning te bieden tijdens de Nationale Kinderkankerdag in dierenpark Planckendael. Na twee jaar corona, zijn de organisatoren ontzettend blij dat dit weer live kan plaatsvinden.Er zijn 239 kinderen met hun families ingeschreven.

Familiedag met animatie

De Bellemadam uit Mechelen en leden van de historische schutterij van de Mechelse Kolveniersgilde verwelkomen de kinderen en hun familie. “Clowns” entertainen de kinderen met hun grappen en grollen en maken een ballonfiguur voor elk kind. Verder is er muzikale animatie en een spannende schattenjacht voorzien.

Druk op het gezin verlichten

Kanker zet heel wat druk op de familiebanden. De Nationale Kinderkankerdag brengt daar verandering in. Het gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kan een gezellige en fijne dag doorbrengen in een betoverend kader. Iedereen krijgt ook de gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde moeilijkheden doormaken. De vorige jaren was de Nationale Kinderkankerdag steeds een groot succes.

Elk jaar stelt men in ons land bij iets meer dan 300 kinderen (0-14 jaar) kanker vast. Gelukkig stijgen de geneeskansen elk jaar, maar dat neemt niet weg dat de ziekte een enorme impact heeft op jonge patiëntjes en hun families. Karel Verbist, voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag, drukt treffend uit hoe moeilijk het kan zijn om een gezin te zijn als een van de kinderen een ernstige ziekte heeft: “Als een kind ziek wordt, wordt heel het gezin ziek.”

Professionele en discrete omkadering

Vanuit hun ervaring rond kanker weten Stichting tegen Kanker en de vzw Nationale Kinderkankerdag dat een dagje ontsnappen uit de routine voor patiënten en hun omgeving een hele verademing is. Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, zijn de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Er is ook een centrale hulppost ter plaatse, maar de medische omkadering wordt bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoeven te denken.

Stichting tegen Kanker vormt de schakel tussen de ziekenhuizen en de Nationale Kinderkankerdag omdat ze de contacten met de kinderoncologische diensten en de bussen naar het park coördineert.

De vele vrijwilligers van de vzw Nationale Kinderkankerdag spannen zich in voor de sponsoring, mankracht, maaltijden enz. Animatie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Planckendael is perfect geschikt voor deze gelegenheid omdat het dierenpark alle jonge Belgische kankerpatiëntjes van wie de gezondheidstoestand het toelaat, kan verwelkomen.

De drie partners werken al 27 jaar samen om van deze dag een groot succes te maken. Het avontuur is ook enkel mogelijk dankzij het vertrouwen en de medewerking van de grote kinderoncologische centra van ons land, de steun van talrijke partners en sponsors en de toewijding van een groot aantal vrijwilligers.

Kinderkanker in België

Gelukkig is kanker bij kinderen (< 15 jaar) in België eerder zeldzaam (minder dan 1% van alle kankers). In 2019 werden 330 nieuwe casussen geregistreerd bij kinderen tussen 0 en 14 jaar (<15 jaar).(Stichting Kankerregister). De meest frequente zijn leukemieën, lymfomen en tumoren van het centraal zenuwstelsel. Zij vormen samen meer dan de helft van alle kankers bij kinderen. De voorbije 40 jaar is het genezingscijfer opvallend verbeterd. Gemiddeld geneest 80% van alle kinderen met kanker, tegenover minder dan 50% voor de jaren 70. Er is ruimte voor hoop!