Leon heeft radon. Hij verlucht zijn huis.

Prolongitudine radonMaandag, 4 december 2017

De Prolongitudine-campagne deelt elke maand een nieuwe video met een tip om jouw risico op kanker te verkleinen. In december testen we de radonconcentratie in ons huis! Radon is een stille geurloze inbreker. Doe snel een test en speel op zeker!

Wat is radon precies?

Radongas is een natuurlijk edelgas. Het komt relatief vaker voor in Wallonië dan in de rest van het land, omdat de bodem er rijker is aan gesteenten die van nature uranium-238 bevatten. Maar ook in Vlaanderen kan radongas zich opstapelen in huizen. Het kan eveneens voortkomen uit bouwmaterialen zoals baksteen, cement, natuursteen, pleisterplaten met fosfor,...
In huis kan het radon zich hechten aan kleine stofdeeltjes, en zo doordringen tot in de longen. Het gas is radioactief en verhoogt dus uw risico op longkanker.

“Radioactief gas in mijn huis? Help!”

Geen paniek! Radon is dan wel gevaarlijk voor de gezondheid, maar het is heel gemakkelijk te elimineren, bijvoorbeeld door een aangepast ventilatiesysteem. Als er in uw woning radongas wordt ontdekt, krijgt u advies over hoe u het gas kunt verwijderen, en u kunt weer op uw twee oren slapen.

Hoe wordt radongas opgespoord?

Radon is geur- en kleurloos. Om te weten of er radon in uw woning zit, moet u dus een beroep doen op een radondetector. En u bent precies op tijd: in december houden we onze Radonactie. Via deze campagne kunt u een detector bestellen om uw huis te testen.

Neem deel aan de Radonactie


De Prolongitudine-campagne

ProlongitudineDe Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!

Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be.