Levensstijl en kankerrisico: recente resultaten van een studie in Groot-Brittannië wijzen op een groter effect dan verwacht!

sainVrijdag, 23 april 2021

 

In 2018 waren er 70.428 nieuwe kankergevallen in België. En dit stijgt van jaar tot jaar als gevolg van de vergrijzing en de groei van de bevolking. Wij weten echter dat door een gezondere levensstijl 40% van de kankergevallen kan worden voorkomen, d.w.z. meer dan 28.000 gevallen per jaar! Na tabak heeft voeding de grootste invloed, zowel wat het risico als wat het beschermende effect betreft. Deze nieuwe studie bewijst het opnieuw.

67% van de gevallen van colorectale kanker en 27% van de gevallen van borstkanker zouden kunnen worden vermeden: dat is enorm!

Uit een nieuw onderzoek onder de Britse bevolking, gefinancierd door het WCRF (*), blijkt dat twee van de meest voorkomende kankers nl. colorectale kanker en borstkanker, beter te voorkomen zijn dan uit eerdere studies is gebleken. Uit de studie bleek dat 67% van de gevallen van colorectale kanker bij mannen en 60% bij vrouwen in het VK door levensstijl kan worden voorkomen. Ook bleek dat levensstijlfactoren verantwoordelijk zijn voor 27% van de borstkankergevallen bij vrouwen.

De gegevens tonen aan dat te weinig voedingsvezels eten de belangrijkste risicofactor is voor gevallen van colorectale kanker, en verantwoordelijk is voor 25% van de gevallen bij mannen en 32% bij vrouwen per jaar. Daarna volgt de consumptie van verwerkt vlees, die in verband wordt gebracht met 15% van de kankergevallen bij mannen en 10% bij vrouwen. Voor borstkanker is alcoholgebruik de hoogste risicofactor voor vrouwen, gevolgd door overgewicht en weinig lichaamsbeweging.” 

- Prof Giovannucci, AMRC Open Research Platform, maart 2021"

Bij Stichting tegen Kanker is preventie een van de prioriteiten, en de cijfers van deze studie bevestigen in welke mate het mogelijk is om, door enkele gewoonten te veranderen, de curven en de statistieken te veranderen. En de aanbevelingen zijn eenvoudig en doeltreffend!

(*)https://www.wcrf-uk.org/uk/latest/press-releases/higher-number-bowel-and...)