Maakt suiker kanker agressiever?

Suiker bij kankerwoensdag, 18 oktober 2017

Volgens onderzoekers van VIB, KULeuven en VUB doet suiker tumoren groeien en worden ze er agressiever van. Een suikervrij of suikerarm dieet bij kanker lijkt hen daarom aangewezen.

Bronnen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171018_03138692 - https://www.nature.com/articles/s41467-017-01019-z 

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Vooral bewijs in het laboratorium

De onderzoekers bestuderen al 9 jaar hoe kankercellen omgaan met suiker. De resultaten die nu gepubliceerd werden, gaan over een laboratoriumstudie van cellen. Kankercellen verbruiken meer suiker dan ‘gezonde’ cellen, en stimuleren daarmee hun groei. Dit wordt het ‘Warburg-effect’ genoemd. 

Daardoor rijst de vraag of minder suiker eten bij kanker een bijdrage kan leveren bij kankerbehandeling.

Mogelijk niet effectief bij de mens

De laatste jaren werden nog studies gepubliceerd rond dit thema. Vaak gaat het, zoals hier, over laboratoriumstudies op cellen, of op proefdieren.
Maar om te weten of suikerbeperking bij mensen met kanker écht effectief is, zijn studies bij mensen nodig.

In het najaar van 2016 werd hierover een artikel gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Clinical Nutrition’. Daar werd beschreven dat het suikerverbruik van een tumor zo klein is, vergeleken met de hoeveelheid die we innemen, dat zelfs met een suikerbeperking de tumor nog voldoende suiker ter beschikking zou hebben. Aanpassingen in de voeding zouden met andere woorden geen effect hebben.

Toch minder suiker in afwachting van verder onderzoek?

Hoewel de onderzoeksresultaten rond suikerbeperking bij kanker veelbelovend lijken, is onderzoek bij de mens dus noodzakelijk alvorens suikerbeperking bij kanker standaard te gaan aanbevelen.

Tot dan blijft het prioriteit bij kanker ondervoeding te voorkomen, door te streven naar behoud van lichaamsgewicht en spiermassa bij kanker. Daarover is wél al eensgezindheid binnen de wetenschap.

Wie echter daarbij graag zijn of haar suikerinname bij kanker beperkt, raden we aan dit te bespreken met de oncoloog en diëtist oncologie. Het is immers belangrijk dat die beperking geen ondervoeding in de hand werkt.