Maatregelen bevolkingsonderzoeken naar kanker – Coronavirus (covid-19)

Coronaviruswoensdag, 18 maart 2020

Naar aanleiding van het Coronavirus beslisten de Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid om een aantal maatregelen te nemen voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker. De overheid neemt deze maatregelen om kwetsbare groepen te beschermen, om de verspreiding van het coronavirus in te perken of te vertragen en om capaciteit in de ziekenhuizen vrij te maken voor patiënten die een ernstige vorm van corona doormaken.

Vlaanderen

Bevolkingsonderzoek borstkanker 

Vanaf maandag 16 maart worden er geen screeningsmammografieën meer genomen. Alle geplande afspraken worden tot en met zondag 26 april geannuleerd. Er worden door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) geen nieuwe afspraken ingepland tot er meer duidelijkheid is. 

Indien de afspraak geannuleerd werd, zal het CvKO een nieuwe uitnodiging opsturen van zodra dit mogelijk is.

Raadpleeg de webpagina: www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Vanaf dinsdag 17 maart worden er geen uitnodigingen meer met afnameset en herinneringsbrieven verstuurd. Deze worden geannuleerd tot en met zondag 26 april. 

Indien je al een uitnodiging hebt ontvangen, wordt aangeraden het pakket te bewaren en de stoelgangtest pas op te sturen nadat de maatregelen worden opgenomen. Iets later deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker heeft geen negatieve gevolgen.

Indien je al een staal hebt opgestuurd naar het labo, krijg je hiervan nog steeds het resultaat. Ook de huisarts ontvangt dit resultaat. 

Raadpleeg de webpagina: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) verstuurt tot 26 april geen brieven meer met het advies een uitstrijkje te laten nemen. Als je nog een brief hebt gekregen, wacht dan met een uitstrijkje te plannen tot na de Corona-epidemie.

Raadpleeg de webpagina: www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be voor de meest actuele informatie.

Brussel

BRUSSEL

Borstkanker screeningsprogramma (MAMMOTESTS) 

Ze blijven uitnodigingen versturen. De Mammografie Centra houden over het algemeen een telefonische permanentie en de afspraken na april staan vast. Ze doen ook de resterende tweede en derde lezing. Zij helpen vrouwen met een positieve test om een vervolgafspraak te maken.

Colonkankeronderzoeksprogramma (COLOTESTS)

Ze hebben in overleg met de UPB/AVB besloten de verzending van uitnodigingen voor darmkankerscreening op te schorten om de apotheken niet te belasten. In de tussentijd blijft het laboratorium functioneren en sturen we de resultaten door.

BRUPREV

We hebben een 1-persoonspermanentie ingesteld (tot minstens 13.00 uur), voor telefoongesprekken en routinewerk (lopende onderzoeken, contacten met huisartsen, opvolging van bestellingen, e-mails en brieven, rapporten, statistische analyse, administratie, ...).

Lees hier de maatregelen die van toepassing zijn in Wallonië

Heb je nog verdere vragen over kanker en Covid-19?

Een specifieke vraag rond kanker? Via onze dienst Kankerinfo staan professionals uit de gezondheidssector ter beschikking. Bel het gratis nummer 0800 15 802.