Marie is gerustgesteld, er is geen kanker vastgesteld

Banner Prolongitudine 3 : dépistageMaandag, 13 maart 2017

De Prolongitudine-campagne deelt elke maand een nieuwe video met een tip om jouw risico op kanker te verkleinen. In maart herinnert Marie ons eraan dat we alles te winnen hebben bij screening. Nadat ze een oproep in de bus kreeg, maakte ze onmiddellijk een afspraak. “Laat je onderzoeken, laat je screenen, zodat ze tijdig de juiste zorg kunnen toedienen.” Een uitstekende reflex, goed gedaan, Marie!

Een screening, drie voordelen

  • Screening kan kanker in een heel vroeg stadium opsporen, VOORDAT de eerste symptomen opduiken.
  • We kunnen dan op tijd HANDELEN!
  • Een vroegtijdige behandeling VERBETERT je genezingskansen en levenskwaliteit, en voorkomt in sommige gevallen zelfs de ontwikkeling van een kanker als men het letsel ontdekt voordat werkelijke kanker ontstaat (alleen bij darmkanker en baarmoederhalskanker).

Screening redt levens, het is van vitaal belang om eraan deel te nemen.

Welk type screening, voor wie?

Er zijn slechts een bepaald aantal kankers waarop kan worden gescreend.

Voor vrouwen:

Borstkanker: een mammografie om de 2 jaar bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud. De screening wordt georganiseerd door de overheid, je krijgt een uitnodiging via de post. Doe er zeker aan mee; het is van zéér hoge kwaliteit, en juist daarom helemaal betaald door de overheid! Meer info over het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Baarmoederhalskanker: een baarmoederhalsuitstrijkje om de 3 jaar bij vrouwen tussen 25 en 65 jaar oud, zelfs al ben je gevaccineerd tegen het HPV-virus. In Vlaanderen is er een officieel opsporingsprogramma. Alle vrouwen die in aanmerking komen, ontvangen een uitnodigingsbrief. Meer info over opsporing van baarmoederhalskanker.

Voor mannen en vrouwen:

Dikkedarmkanker (colon, rectum): Alle mannen en vrouwen die in Vlaanderen wonen en tussen de 56 en 74 jaar oud zijn krijgen elke twee jaar een testkit waarmee ze een staal van hun stoelgang kunnen opvangen. Daarmee kunnen eventuele bloedsporen worden aangetoond, die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Meer info over de systematische opsporing van dikkedarmkanker.

Experts hebben voor deze drie screeningsonderzoeken bepaald welke de beste omstandigheden en leeftijdscategorieën zijn om kanker op te sporen. Let op, deze screeningstests zijn bedoeld voor wie geen sterk verhoogd risico heeft. Stel de vraag aan jouw arts. Hij of zij zal bepalen of je een sterk verhoogd risico loopt op één van deze kankers. Je arts kan je ook aanraden om je te laten screenen op een jongere leeftijd dan de gemiddelde risicogroep en/of via andere screeningsmethoden. Bij sommige mensen kan het zinvol zijn om de opsporing verder te zetten, zelfs na de stopleeftijd van georganiseerde screening. Overleg ook hierover met je arts.

Als een symptoom opduikt tussen twee screenings in, en langer dan twee weken aanhoudt, wacht dan niet en ga onmiddellijk naar je arts.

Meer weten over kankerscreening

Een gouden regel: regelmaat!

Deze drie screeningsonderzoeken moeten regelmatig worden herhaald, omdat het altijd mogelijk is (zij het zeldzaam) dat een letsel tussen de mazen van het net glipt. De kans dat een letsel bij de volgende screening weer niet wordt opgemerkt, is zeer klein! Regelmaat is dus van vitaal belang.

De cijfers spreken boekdelen

  • Vroegtijdig opgespoorde borstkanker kan in 9 op de 10 gevallen genezen worden.
  • Elk jaar krijgen ongeveer 200 000 Vlaamse vrouwen een mammografie binnen het kader van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.
  • Idem voor dikkedarmkanker: vroegtijdig opgespoord kan dikkedarmkanker in 9 op de 10 gevallen genezen worden.
  • Elk jaar doen ongeveer 250 000 Vlamingen een immunologische test binnen het kader van het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, dat is ongeveer 51 % van de Vlamingen die een uitnodiging in de bus kregen.
  • In meer dan 95% van de gevallen, houdt baarmoederhalskanker verband met een hardnekkige infectie veroorzaakt door het papillomavirus of HPV. De kanker maakt zijn opwachting gemiddeld 10 tot 15 jaar na de infectie door het virus, wat voldoende tijd laat om te handelen.
  • In meer dan 90% van de gevallen is het uitstrijkje (screeningstest voor baarmoederhalskanker) normaal en ben je gerustgesteld.

Bronnen: CCR, CvKO


De Prolongitudine-campagne

ProlongitudineDe Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!

Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be.