Nieuwe maatregelen zonnebanken: stap in de goede richting

donderdag, 6 april 2017
 
bron: persconferentie minister Kris Peeters, 06 04 2017

Stichting tegen Kanker is verheugd over de nieuwe maatregelen die minister Peeters zal nemen. “Het is zeker en vast een stap in de goede richting. We zijn blij dat onze inspanningen om de gevaren van zonnebanken beter bekend te maken, vandaag vruchten afwerpen. We lobbyen hier al jarenlang en intensief voor”, zegt Brigitte Boonen, onze experte UV-preventie. 

Wel is deze betere controle enkel een eerste stap in de goede richting volgens de Stichting. “We blijven voorstander van een totaal verbod op zonnebanken, zoals in Australië en Brazilië. Waarom? Omdat het enige doel van een zonnebank een bruine huid is, en dat is een beschadigde huid. Een rechtstreeks gevolg van zonnebanken is dus DNA-beschadiging. Die beschadiging verhoogt uiteindelijk het risico op de ontwikkeling van een huid- of oogkanker. Een zonnebank heeft geen enkel positief gezondheidseffect en elk gebruik verhoogt het risico op huidkanker.”, preciseert Brigitte.

Ter herinnering, de cijfers van huidkanker zijn ronduit alarmerend in België. Op minder dan 10 jaar zijn we van ongeveer 11000 nieuwe gevallen in 2004 naar ongeveer 35000 nieuwe gevallen in 2013 gegaan. In 2014 leefden 136 000 Belgen met een huidkanker en verwacht wordt dat dit cijfer over 20 jaar zal oplopen tot 400 000.

 

Stichting tegen Kanker is bereikbaar voor commentaar i.v.m. het persbericht van minister Peeters. Neem contact op met onze persattaché Steven De Bondt, via sdebondt@stichtingtegenkanker.be of 0477 468 231.