Onderzoek “Belgen tegenover kanker”: tussen optimisme en angst

donderdag, 21 januari 2016

Een enquête die het onderzoeksbureau Ipsos tussen 30 oktober en 4 november 2015 afnam bij 1056 Belgen en die werd gevalideerd door Belgische oncologen en ondersteund door MSD België (een farmaceutische bedrijf), geeft aan dat de Belgische bevolking enigszins optimistisch maar ook ongerust is over kanker. De oncologen, waaronder prof. Bart Neyns van het UZ Brussel, zijn optimistisch over nieuwe therapieën, waaronder immuuntherapie.

Bron: http://immunotherapie.prezly.com/belgen-en-kanker-eerste-barometer-bijna...

Commentaar van Stichting tegen Kanker

62% van de Belgen denkt ooit te worden geconfronteerd met kanker 

Meer dan 60% van de Belgen verklaart zelf of via een van hun naasten in contact te zijn gekomen met kanker. In de leeftijdscategorie 45-54 jaar gaat het zelfs om meer dan 70%. 62% schat de kans om persoonlijk te maken te krijgen met kanker groot of zelfs uiterst groot. In de leeftijdscategorie 35-44 jaar gaat het zelfs om 73%. Prof. Bart Neyns, oncoloog aan het UZ Brussel, bevestigt: “De meeste mensen hebben in hun omgeving inderdaad iemand die werd getroffen door kanker. Die cijfers zijn dus niet verwonderlijk.”

Belgen zijn relatief goed geïnformeerd

Wanneer men de Belgen vraagt welke de gevaarlijkste vormen van kanker zijn, ligt hun top 3 dicht bij de werkelijkheid. Ze denken dat pancreas-, long- en leverkanker de dodelijkste vormen zijn. “Die drie kankers zijn effectief kankers met een heel slechte prognose, waartegen we tot nu toe weinig wapens hadden. Melanoom is betrekkelijk goed te behandelen als dat op tijd gebeurt. Maar in een meer gevorderd stadium wordt melanoom heel moeilijk te behandelen. Gelukkig biedt immuuntherapie  nieuwe perspectieven voor melanoom, long- en leverkanker”, verduidelijkt prof. Neyns. Bekijk het webfilmpje van professor Neyns over immuuntherapie bij longkanker.


Er is natuurlijk een verschil tussen de algemene perceptie van de bevolking en de perceptie van de patiënten op consultatie: “Deze barometer geeft een algemene perceptie van de bevolking weer. Tijdens consultaties gaat het echter om erg specifieke problemen en daar zien we bijvoorbeeld dat patiënten nog niet goed op de hoogte zijn van de nieuwe mogelijkheden die immuuntherapie ons biedt. Daarom is het zo belangrijk om hierover goed te communiceren.”

Angst om te sterven

Uit de enquête blijkt dat de mogelijkheid te sterven aan kanker de Belgen het meest schrik aanjaagt. Op de tweede plaats zijn ze bang voor de impact die kanker op hun gezin en hun kinderen kan hebben. Daarna komt de angst voor pijn en een slechtere levenskwaliteit. “Deze angst blijft reëel, zelfs al hebben de gezondheidsprofessionals meer en meer aandacht voor de bijwerkingen van de behandelingen en voor de levenskwaliteit van de patiënten. Ook moeten palliatieve patiënten nog altijd leren omgaan met het vooruitzicht te zullen sterven. We zullen deze angst voor de dood nooit kunnen wegnemen. We moeten er dus de nodige aandacht aan besteden”, benadrukt de oncoloog.

Belgen tegenover de kans om kanker te overwinnen

Zal onderzoek kanker ooit uit de wereld helpen? 1 op 4 gelooft daar helemaal niet in en 64% denkt dat onderzoek daar uiteindelijk in zou kunnen slagen, maar pas op middellange of lange termijn. “De meningen hierover zijn verdeeld. Wanneer men de nieuwe behandelingen zoals immuuntherapie in acht neemt, ziet de toekomst er veelbelovend uit”, besluit Bart Neyns.

Bekijk hier ons interview met prof. Bart Neyns.

 

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, kan het lijken alsof heel je wereld instort. Daarom ontwikkelde Stichting tegen Kanker een brochure met enkele concrete tips om angst te verlichten en zo kwaliteit van leven te verbeteren. In deze brochure vind je allerlei suggesties om met angst te leren omgaan. De bedoeling is om hiermee zelf aan de slag te gaan. Niet alles zal van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Angst is immers iets heel persoonlijks. Toch is het zeker de moeite waard om de suggesties te proberen. Ervaring wijst uit dat deze suggesties de meest doeltreffende zijn om met angst bij kanker om te gaan en zo de kwaliteit van je leven te verbeteren. Lees meer in onze brochure "Kanker en angst je leven te verliezen".