Pancreaskanker: onderzoekers gefinancierd door de Stichting in de kijker | Stichting tegen Kanker

Pancreaskanker: onderzoekers gefinancierd door de Stichting in de kijker

Des chercheurs ont identifié 5 types de cancers du pancréasMaandag, 17 december 2018
 

Een studie die werd uitgevoerd door enkele Belgische en Franse universitaire ziekenhuizen, waaronder het Erasmusziekenhuis en het Instituut Jules Bordet voor België, heeft geleid tot een betere kennis over pancreaskanker. De onderzoekers baseerden zich op de moleculaire analyse van 309 monsters van pancreastumoren en konden zo vijf subtypes van pancreaskanker onderscheiden. Elk subtype heeft niet alleen zijn eigen specifieke kenmerken, maar ook een verschillende prognose. Een betere kennis over deze verschillende kankertypes kan helpen bij het kiezen van de juiste behandeling, zoals immuuntherapie.

In het verleden gebeurden ook al testen met andere classificaties. De originaliteit van deze ontdekking van de Frans-Belgische onderzoekers ligt echter in het feit dat deze classificatie rekening houdt met de twee delen van een tumor: de tumorcellen en het micromilieu van de tumor, dat een zeer actieve rol speelt bij de ontwikkeling van de tumor. "Na deze ontdekking moeten we snel tot een internationale consensus komen over de verschillende subtypes van pancreaskanker, net zoals enkele jaren geleden het geval was voor dikkedarmkanker. Zo krijgen we uiteindelijk een classificatie die bruikbaar is in routine en in klinisch onderzoek", vertelt professor Van Laethem, hoofd van de Kliniek voor Digestieve Oncologie in het Erasmusziekenhuis. Hij nam zelf ook deel aan de studie. In 2014 ontving hij bovendien een financiering van Stichting tegen Kanker voor dit onderzoek, samen met dokter Raphael Maréchal, eveneens medeauteur van de studie en onderzoeker bij dezelfde dienst. Professor Van Laethem ontving een grant en dokter Maréchal een postdoctoraal mandaat. Met een dergelijk mandaat kan een arts zijn klinische praktijk bij zijn patiënten combineren met wetenschappelijk onderzoek.

Deze studie werd uitgevoerd in samenwerking met het Hôpital de la Pitié-Salpétrière, het Hôpital Saint-Antoine, het Hôpital Beaujon en de Ligue contre le Cancer in Parijs.

Bronnen:

Commentaar van Stichting tegen Kanker

In 2016 werden in ons land 1.779 nieuwe gevallen van pancreaskanker vastgesteld*. Deze diagnose wordt vaak gesteld in een vergevorderd stadium en de tumoren zijn bijzonder resistent tegen de huidige behandelingen. Om die redenen is pancreaskanker op dit moment een van de meest dodelijke vormen van kanker. Om nieuwe behandelingen en nieuwe strategieën te ontwikkelen om de ziekte te bestrijden, is het nodig om de verschillende vormen en de mechanismen die een rol spelen beter te leren kennen. Op die manier kan dan ook een meer individuele aanpak worden voorgesteld.

De wetenschappelijke raden van Stichting tegen Kanker geloofden in deze aanpak, want verschillende onderzoekers kregen een financiering voor hun onderzoek hieromtrent. Twee van die onderzoekers hebben deelgenomen aan deze studie. De resultaten zijn bemoedigend en werden onlangs gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift.

Het onderzoek gaat dus voort en Stichting tegen Kanker werkt hier dankzij haar donateurs aan mee!

* Cijfers van de Stichting Kankerregister