Parlementsleden pak de huidkankerepidemie nu eindelijk ook eens aan!

UVVrijdag, 6 november 2020

Door Brigitte Boonen, Expert UV & behavior change -Stichting tegen Kanker

Ook sterren en parlementsleden worden getroffen door huidkanker.

Naar aanleiding van de recente berichten over Goedele Liekens, parlementslid en bekende tv-ster, die onlangs de diagnose kreeg van huidkanker is er heel wat te doen in de pers en op sociale media.  Het vergt moed om zich te outen als huidkanker patiënt en Goedele gebruikt deze gebeurtenis om actief te sensibiliseren voor regelmatige controle van huidvlekjes bij een arts. En terecht. Ook in België is huidkanker nog steeds de meest voorkomende en snelst stijgende huidkanker. Volgens de laatste cijfers (2017) tellen we nu al jaarlijks bijna 42 000 nieuwe gevallen en iedere werkdag krijgen bijna 200 Belgen de diagnose. Nu al krijgt een op 5 Belgen ermee te maken.

Ongeveer 90% van de huidkankers kan goed behandeld worden. Anders ligt het voor melanomen, de meest agressieve vorm die Goedele kreeg.  Deze melanomen kunnen snel uitzaaien en zijn dan verantwoordelijk voor een minder goede overlevingsprognose. Het is ook de meest voorkomende tumor bij jongvolwassenen. Zoals u kunt begrijpen is de emotionele, sociale en economische kost hier hoog.

Vooruitgang van de wetenschap

Gelukkig zijn er momenteel vele nieuwe en veelbelovende therapieën voor de behandeling van melanomen. Elke therapie heeft een bepaalde impact op de overleving en zijn specifieke voor- en nadelen.  Wij hopen dan ook dat de toch wel zware behandeling ook Goedele helpt spoedig te genezen.

Maar deze therapieën kosten handenvol geld. De verontrustende epidemiologische ontwikkelingen voorspellen een grote menselijke en maatschappelijke kost.  Uit een studie van de UGent in samenwerking met Stichting tegen Kanker* bleek dat de kost in 2014 al opliep tot 104 miljoen euro en dat deze blijft stijgen. De uitgaven van de overheid voor de preventie van huidkanker zijn nagenoeg onbestaand, nochtans weten we dat elke euro uitgegeven voor preventie zichzelf terugbetaalt**.

Voorkomen nog steeds beter dan genezen

De boodschap die Goedele meegeeft: zich te laten controleren, daar staan we volledig achter met die nuance dat het niet nodig is dat we nu met zijn allen massaal naar het ziekenhuis of de dermatoloog moeten rennen. Voor mensen met gekende risicofactoren zoals lichte huidtypes, mensen met huidkanker in de familie, mensen die bepaalde medicatie innemen zoals immunosuppressiva of fotosensitieve medicatie, mensen die naar de zonnebank gaan en zonnekloppers, is het belangrijk dat zij regelmatig hun huid laten controleren. 

Nog beter is het om huidkanker te voorkomen dan te genezen.Het goede nieuws is dat huidkanker grotendeels een levensstijl gerelateerde ziekte is en dus te vermijden (de oorzaak voor minstens 75% van alle huidkankers is het gedrag). Stichting tegen Kanker zet daarom al jaren talloze campagnes op touw:

  • Lobbywerk om zonnebanken af te schaffen
  • Campagnes om mensen aan te zetten zich beter te beschermen, minder lang in de zon te blijven en niet naar de zonnebank te gaan.

Ook ligt er hier een taak voor de verschillende overheden om ook deze epidemie te stoppen! Stichting tegen Kanker roept op om de zonnebanken te verbieden en een nationaal plan van aanpak op te stellen, zoals in vele andere Europese landen. Het is hier waar de meeste winst ligt voor volksgezondheid.Stichting tegen Kanker hoopt dat de huidige pandemie ons wakker schudt en heeft maar een boodschap voor de overheden: pak dit probleem nu eindelijk eens aan!‘*The impact of skin Cancer in Belgium and the cost effectiveness of prevention, UGent en Stichting tegen Kanker, Januari 2016

‘**ROI van 5,7 euro  voor iedere euro over 50 jaar