Peter Helmut Lotti: “Mijn ambitie? Gezond 100 jaar worden”

Dinsdag, 23 augustus 2022

 

Zanger Helmut Lotti is sinds 2020 de trotse peter van Levensloop Durbuy en sinds juli 2021 van Stichting tegen Kanker. Toen hij ruim twee jaar geleden werd benaderd om peter te worden, twijfelde hij geen moment.

Wat betekent peter van Stichting tegen Kanker zijn voor jou?

“De invulling die ik eraan wil geven, is mensen aansporen om zo gezond mogelijk te leven. Kortom: helpen met mensen sensibiliseren. Ik kan trouwens redelijk irritant zijn op dat vlak. Ik durf mensen die te veel roken, te veel drinken of echt te zwaar zijn daar zonder veel scrupules op wijzen. Ik doe dat puur uit bezorgdheid hé, niet omdat ik mensen de les wil lezen, maar omdat ik iedereen oprecht een goede gezondheid wens. Mijn ambitie is gezond 100 jaar worden. Dat geluk heeft niet iedereen. En ja, ik eet ook wel eens rood vlees en ik kan genieten van een glas wijn of een reep chocolade, maar ik ben geen systematische snoeper of drinker. Bovendien sport ik elke dag.”

Wat geef je van jezelf en wat krijg je daarvoor terug?

“Ik ben zanger voor iets. Als ik op een podium sta, geef ik alles. Ik hou ervan om mensen te entertainen en ik ben blij dat ik iets kan betekenen voor Stichting tegen Kanker en Levensloop. Zo’n feest als Levensloop dat is ook gewoon plezant. Samenkomen met mensen is altijd gezellig. Als je licht autistisch bent, zoals ik, dan ben je niet zo goed in small talk. Maar op een event zoals Levensloop voer je gesprekken die ergens over gaan. Niemand heeft schrik om het over ernstige onderwerpen te hebben. Ik denk ook dat mensen daar nood aan hebben, om op een ‘gewone’ manier over kanker te praten.”

Wat kan volgens jou iedereen doen om een steentje bij te dragen (en gezond te blijven)?

“Al zeker niet roken in de omgeving van andere mensen. Breng niemand anders in gevaar met je sigarettenrook. Dat is een absoluut minimum aan elementaire beleefdheid. Probeer ook alcohol te beperken. Dat is natuurlijk gezellig en als je jong bent kan je daartegen. Maar op een bepaald moment voel je dat het vergif is. Uiteraard zijn er mensen die zo’n uitlaatklep nodig hebben, of echt niet te genieten zijn als ze stoppen met roken. Het moet ook niet dwangmatig worden. Stress is ook een killer! Een laatste tip: drink twee liter plat water. Als je niet genoeg water drinkt, krijg je een zwaar hoofd en voel je je futloos, waardoor je weer minder beweegt, slechter eet enzovoort.”

Zijn er bepaalde acties van Stichting tegen Kanker die je extra na aan het hart liggen?

“Solidariteitsacties zoals Levensloop, die bij de mensen voor de nodige bewustwording zorgen. De kaarsenwandeling ’s avonds blijft bijzonder. Symbolisch is het heel mooi, een kaars aansteken voor iemand, of je nu religieus bent of niet. De kaarsenactie eind verleden jaar (zie kaarstegenkanker.be) vond ik ook heel tof. Je brandt een kaars voor iemand, brengt gezelligheid in huis en het levert ook nog eens geld op voor onderzoek. Zo komen we met zijn allen weer een stap dichterbij het verslaan van de ziekte.”

Is er nog een boodschap die je wil meegeven?

“Kanker is weliswaar een vreselijk verdict, maar het is niet het einde van je leven. Zelfs al is je kanker ongeneeslijk. Sommigen kiezen ervoor om te leven tot het laatste moment. Dat is ook belangrijke boodschap. Anders ben je alleen maar bezig met afscheid nemen en sterven, terwijl dat iets voor helemaal op het einde is. Gelukkig werkt de medische wereld – en Stichting tegen Kanker – er hard aan om de levenskwaliteit te blijven verbeteren. Het enige waar ik het lastiger mee heb, is het woordje ‘gevecht’. Voor mij is het enige gevecht het mentale gevecht om positief te blijven. Naasten en je omgeving spelen hier een belangrijke rol. Dat merk je tijdens Levensloop. Dat een provinciestad als Aalter op 1 weekend tijd 290 000 euro kan inzamelen. Dat is toch fenomenaal?!”

En, peter voor het leven?

In mijn hart, natuurlijk.