Rijkelijk Gezond

Rijkelijk Gezonddonderdag, 9 september 2021

Stichting tegen Kanker lanceert receptenboek om lekker te eten en op gewicht te blijven voor mensen met kanker


Lekker eten en op gewicht blijven? Stichting tegen Kanker helpt hierbij graag! Dat doet ze met de publicatie van ‘Rijkelijk Gezond’, een gratis receptenboek vol energie- en eiwitrijke recepten, aangepast aan de noden van mensen met kanker.

De missie van Stichting tegen Kanker? De impact van kanker op de Belgische bevolking verminderen! Voeding speelt hierin een rol. Er is immers een duidelijke link tussen wat we eten en onze gezondheid. Wie kanker heeft, moet voeding beschouwen als een ondersteunende behandeling, naast andere behandelingen.

Zowel de ziekte zelf als de bijwerkingen van behandelingen kunnen de eetgewoonten flink verstoren. Hoe? Dat verschilt van persoon tot persoon. Afhankelijk van iemands gezondheidstoestand, het type kanker, het stadium waarin de tumor zich bevindt kan het zijn dat de benodigde hoeveelheid energie en eiwitten verandert. Sommige mensen krijgen te maken met smaakveranderingen, ernstige vermoeidheid, een gebrek aan eetlust... Er is niet echt één lijn te trekken.

Daarom bracht Stichting tegen Kanker in samenwerking met diëtisten en ervaringsdeskundigen een gratis receptenboek uit met smakelijke gerechten en tonnen inspiratie!

”Dit receptenboek is bedoeld om mensen met kanker te helpen en ondersteunt, zowel fysiek als mentaal, de specifieke voedingsbehoeften die hun gezondheidsprofessional mee in kaart brengt. De gerechten in dit boek zijn ‘verrijkt’ zodat ze makkelijker op gewicht blijven, zonder dat ze daarvoor meer moeten eten. Er staan ook veel ‘aantrekkelijke’-recepten in, want je eet uiteraard ook met je ogen. Tot slot zijn het lekkere gerechten, die je smaakpapillen prikkelen. Van eten genieten, is immers een wezenlijk onderdeel van onze levenskwaliteit.

- Veronique Le Ray, Medisch Directeur, Stichting tegen Kanker

In het boek vindt de lezer onderaan de bladzijde vakjes om een recept te kiezen op basis van de voorgeschreven hoeveelheid eiwitten of calorieën.

Maar naast de fysiologische behoeften, moet eten een aangenaam moment zijn en blijven voor mensen met kanker. In dit receptenboek gaan genieten en gezondheid dan ook hand in hand.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Nutricia en Fresenius Kabi.

Download het receptenboek hier.