"Rokers verdienen medeleven, de tabaksbazen niet."

opinie_tabak_suzannewoensdag, 26 juli 2017

Brief van de dag, De Standaard, 26 07 2017

 

Ik ben blij dat een belangrijk opiniemaker als de chef Cultuur, Media en Wetenschap van een voorname krant de minister van Volksgezondheid (in de column Desalniettemin) oproept om meer te ondernemen in de strijd tegen tabak. “We want more” is de juiste benadering.

Ik ben minder blij met uw beschuldigende vinger richting rokers. Maar allée, in een column moet je soms scherp uit de hoek komen en de dingen wat kras formuleren. Ook ik maak me daar wel eens schuldig aan.

Is de paragraaf waarin u oproept om “rokers op festivalweides weg te zetten in een omheinde zone, op elkaar gepakt en liefst niet te dicht bij het podium…” er niet over? Net alsof roken je het recht op een comfortabele plaats mag ontzeggen: rokers als tweederangsburgers dus. U scheert alle rokers over dezelfde kam met de stempel “onbeleefd en ongegeneerd”. En sommige rokers zijn inderdaad zo. Maar neem gerust van mij aan dat de meeste rokers zich echt generen voor hun verslaving, zeker naarmate ze ouder worden.

Ik zie liever de tabaksindustrie met de vinger gewezen dan de roker, die gewoon slachtoffer is van een meedogenloze industrietak. Als we nu eens de grote bazen van Big Tobacco zouden wegzetten in een omheinde zone, met een dak erop en een dikke deur op slot?

De Nederlandse Kanker Stichting klaagt de 4 grote tabaksbedrijven (Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco International) aan voor poging tot moord, doodslag, mishandeling en valsheid in geschrifte. In hun argumentatie spreken ze over “de sjoemelsigaret” naar analogie met de “sjoemelsoftware” in de auto industrie. De tabaksbedrijven hebben opzettelijk sigaretten zodanig gemanipuleerd dat ze in testsituaties minder schadelijke en verslavende stoffen vrijlaten dan in het echte leven waar rokers de ventilatiegaatjes afdichten met hun vingers. Sigaretten blijven in testsituaties onder de toegelaten Europese normen voor emissie van schadelijke en verslavende stoffen. Maar in realiteit zijn de sigaretten ondanks controles veel verslavender geworden dan vroeger. Geraak als roker maar van dat goedje af, eens de verslaving geïnstalleerd en de hersenen geherprogrammeerd!

Mijn hoedje af voor alle ex-rokers die erin geslaagd zijn. En de andere rokers, die er mee worstelen, en stoppen en hervallen en stoppen en hervallen … die wens ik moed en veel steun: door begripvolle mensen uit hun omgeving en vanwege onze ministers van Volksgezondheid. Want inderdaad: “We want more”.

Suzanne Gabriels, Expert Tabakspreventie Stichting tegen Kanker