Ron rookt buiten, zo beschermt hij zijn schavuiten.

tabagisme passif passief rokenMaandag, 2 oktober 2017

De campagne Prolongitudine brengt iedere maand een nieuw filmpje uit met tips om je risico op kanker in te dijken. In oktober luidt het credo: een rookvrije woning verdient een beloning!

 

Hou het gezond en maak van je huis een rookvrije ruimte

In het filmpje haalt Ron alle rookspullen zoals aanstekers en asbakken uit zijn woonkamer. Hij maakte immers een slim voornemen: in huis wordt er niet meer gerookt! De schadelijke deeltjes in sigarettenrook hechten zich immers overal aan vast, aan muren, stoffen enz. En verluchten verandert daar niets aan. Dus vanaf nu roken we op het balkon!

Wat is passief roken?

Je spreekt van passief roken als je in contact komt met sigarettenrook. Wie zich in de buurt van een aangestoken sigaret bevindt, zal de sigarettenrook in de lucht ongewild inademen. 

Dat kunnen dus alle niet-rokers in de buurt van rokers zijn, maar ook de rokers zelf. Want er is niet alleen de rook die de roker bij iedere trek aan zijn sigaret binnenkrijgt ... In de lucht zit ook de rook uit de passieve verbranding van de sigaret zelf.

Een schonere lucht is gezonder voor iedereen

Volgens schattingen is passief roken ieder jaar immers verantwoordelijk voor enkele tienduizenden doden in Europa, en dan vooral als gevolg van kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegproblemen.

Meer over de gevaren van passief roken >>

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen

 • Hun longen en afweersysteem zijn nog niet volgroeid.

 • Kinderen hebben kleinere luchtwegen.

 • Ze ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen.

 • Om kinderen te beschermen tegen de risico’s van passief roken:

  • Rook buiten, niet in huis (ook niet in een ruimte waar de kinderen niet komen, de schadelijke deeltjes verplaatsen zich van de ene ruimte naar de andere).

  • Rook nooit in de auto (zelfs niet met het raam open, dat is onvoldoende).

  • Rook niet wanneer je zwanger bent of je in de buurt bevindt van een zwangere vrouw.

  • Je kunt kinderen echt beschermen door passief roken te vermijden, zoals deze studie bevestigt.

Stoppen met roken. Dat kan met Tabakstop!

Wil je stoppen met roken? Als je hulp krijgt, is de kans dat het lukt 3 keer groter. Bel Tabakstop gratis op 0800 111 00 of surf naar www.tabakstop.be. Veel succes!


De Prolongitudine-campagne

ProlongitudineDe Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!

Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be.

 

 

Related links: