Rookvrij in de maand mei

Buddy Dealwoensdag, 8 juni 2022

Buddy Deal, een campagne van Stichting tegen Kanker, heeft eerste editie achter de rug

Een terugblik op de eerste editie 

Op 1 mei lanceerde Stichting tegen Kanker de eerste editie van Buddy Deal, een nationale campagne om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. Het doel was om in mei een hele maand niet te roken, met de steun van een "buddy", om er uiteindelijk helemaal vanaf te raken! Aan het eind van deze eerste editie is Stichting tegen Kanker opgetogen over het resultaat van de campagne. 

Buddy Deal, goed gestart

Bijna 1.500 deelnemers, zowel stoppers als rokers,  schreven zich in op de website van Buddy Deal. Organisaties en bedrijven downloadden op hun beurt meer dan honderd toolkits voor hun werknemers. 

Verschillende bekende gezichten zoals zanger Helmut Lotti, actrice Lize Feryn en zangeres BJ Scott schaarden zich achter de campagne.

Ook Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, steunde de campagne Buddy Deal en was zelf buddy van Nadia in de maand mei. 

 “Ik wil alle mensen die gestopt zijn met roken met deze campagne feliciteren. Maar ik denk ook aan de mensen die het moeilijker hadden om vol te houden. De waarheid is dat er vaak verschillende pogingen nodig zijn om te stoppen. Ik wens hen veel goede moed bij een volgende poging. Ik wil ook alle buddy’s bedanken die met tips en steun de mensen die wilden stoppen hebben bijgestaan. Ik was zelf ook buddy van Nadia. Nadia heeft sinds 1 mei geen sigaret meer aangeraakt. Ze heeft een schitterend parcours afgelegd. Ik ben heel trots op haar en hoop dat ze het verder volhoudt. Ik dank ook Stichting tegen Kanker voor de organisatie van deze campagne. Hoe meer mensen we van de sigaret kunnen afhouden, hoe gezonder onze wereld voor de mensen die rookten, hoe gezonder de wereld voor iedereen en hoe gezonder de wereld waarin onze kinderen opgroeien.”

Waarom een duo? 

Het is bewezen dat de steun van een naaste echt een verschil kan maken bij het stoppen met roken. De buddy’s bestonden uit partners, vrienden, familieleden, collega's... Zij stonden de stopper bij met aanmoedigingen en tips tijdens de hele maand mei. Het is nu het moment voor de buddy’s om de tegenprestatie uit te voeren als de stopper van 1 tot 31 mei niet heeft gerookt! 

Een maand later

Tijdens de hele maand mei kregen stoppers advies via e-mail of via hun buddy over hoe zij hun doel konden bereiken zonder op te geven. Hopelijk houden degenen die al een maand "ex-roker" zijn het nu ook nog langer vol…

"Ik wou al lang stoppen," zegt Laure, 54 jaar, “Buddy Deal was een trigger. Het idee om gecoacht en begeleid te worden door iemand die ik kon vertrouwen deed me uiteindelijk beslissen. Het was niet gemakkelijk, maar ik hou vol nu. Ik moet toegeven dat ik nu al een verschil merk: de kwaliteit van mijn slaap is beter, mijn huid is stralender en ik draag niet meer de hele tijd die tabaksgeur bij me... Ik vraag me vandaag af waarom ik niet eerder besloten heb om te stoppen!”
Sophie, haar buddy, neemt haar straks mee op restaurant als tegenprestatie om het resultaat te vieren.

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk?

Van roken kan je kanker krijgen (19% van alle kankers wordt veroorzaakt door roken), maar ook hartziektes of andere aandoeningen. Elk jaar zijn er in België circa 14.000 rokers die vroegtijdig sterven door hun tabaksverslaving. Ook de levenskwaliteit kan heel erg lijden onder een rookverslaving. Wanneer niet-rokende leeftijdsgenoten nog jarenlang onbekommerd genieten van hun pensioen, kampen veel rokers met allerlei kwalen die de levenskwaliteit inperken. Niet alleen vroeger sterven, maar ook vroeger en langer lijden zijn een gevolg van roken. Maar daar hoeft het niet op uit te draaien; zeker niet als we zo veel mogelijk meehelpen en rokers ondersteunen bij hun rookstop.

“Preventie is één van de belangrijke missies van Stichting tegen Kanker. Stoppen met roken of er helemaal niet mee beginnen, is de beste preventie om heel wat kankers geen kans te geven. We zijn blij met deze eerste editie. We hopen met Buddy Deal in de loop der jaren een echte impact te hebben op de daling van het aantal rokers in België.”

Benoit Koerperich, Algemeen Directeur Stichting tegen Kanker.