Rookvrije stadions: voetbalfans zijn pro! | Stichting tegen Kanker

Rookvrije stadions: voetbalfans zijn pro!

Fanclub 1895Dinsdag, 24 december 2019

Stichting tegen Kanker verklaart samen met Fanclub 1895 te willen doorgaan met dit succesvolle initiatief!

Wat misschien niet iedereen weet, is dat voetbalverenigingen al enkele jaren een rookverbod in de stadions bepleiten. In het Brusselse Koning Boudewijnstadion bijvoorbeeld is roken officieel verboden.

Uit een onderzoek van de Belgische Voetbalbond blijkt dat 69% van de voetbalsupporters achter deze maatregel staat. Het gaat niet alleen om het rookverbod op zich, maar tevens om de boodschap dat stoppen met roken wel degelijk mogelijk is. En vooral om de stelling dat ‘zien roken doet roken’. Kinderen en jongeren moeten kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving zodat ze er zelf nooit mee beginnen.

Een overtuigend experiment

Om deze boodschap kracht bij te zetten, hebben de Belgische Voetbalbond en Fanclub 1895, de grootste Belgische supportersvereniging, het charter ‘Generatie Rookvrij’ ondertekend. Samen met Stichting tegen Kanker hebben zij de aftrap gegeven van het initiatief ‘Rookvrije Stadions’. Het gaat om een positieve en doelgerichte bewustmakingscampagne waarbij aan de supporters wordt gevraagd om het verbod na te leven, dat trouwens ook geldt voor de e-sigaret.

Het concept werd uitgetest tijdens de vijf kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels voor Euro 2020. Via tabacologen van  Stichting tegen Kanker werden leden van de Fanclub 1895 opgeleid tot Ambassadeurs Rookvrij Stadion. Deze vrijwilligers verzochten rokers in het stadion hun sigaret te doven tijdens de wedstrijd en lichtten het waarom van de campagne toe. Het moet gezegd dat de rokers over het algemeen positief hebben gereageerd op deze aanpak en hun sigaret alsnog hebben gedoofd. (Zie grafiek onderaan)

“We juichen deze samenwerking toe. Een rookvrij stadion is een sterk signaal in de strijd om jonge voetbalfans te beschermen tegen tabaksverslaving”, aldus Suzanne Gabriels, manager tabakspreventie Stichting tegen Kanker. 

Een breed draagvlak van de Fanclub

Tijdens de ‘Warmste Week’, de jaarlijkse solidariteitsactie van StuBru, heeft Fanclub 1895 aangekondigd een bedrag van € 7.100 te hebben ingezameld voor Stichting tegen Kanker. De cheque werd overhandigd op woensdag 18 december door Ives Serneels (coach Red Flames), Justine Vanhaevermaet (speelster bij de Red Flames) en Pascal Ben Lakhal (lid van de fanboard van 1895) in aanwezigheid van de Ambassadeurs Rookvrij Stadion.

Ook de Rode Duivels keren zich tegen tabak

Tijdens de Werelddag Zonder Tabak 2019 hebben de Rode Duivels hun steentje bijgedragen aan de actie Rookvrije Stadions.

“We zijn heel blij en trots dat onze supporters gekozen hebben voor Stichting tegen Kanker als partner. Ieder van onze leden kent wel iemand die tegen de ziekte gevochten heeft.” Tijs Cools, verantwoordelijk voor de Fanclub 1895.

Het initiatief krijgt een vervolg en uitbreiding

De Fanclub heeft ondertussen besloten om in 2020 haar samenwerking met Stichting tegen Kanker voort te zetten en de strijd tegen kanker te ondersteunen. Ze blijven voetballiefhebbers wijzen op hun voorbeeldfunctie tegenover de jonge supporters van onze nationale ploegen. "Ik voel me persoonlijk erg betrokken bij dit project. Mijn vader heeft toen ik jong was besloten om te stoppen met roken, na jaren van afhankelijkheid. Een lange strijd die hij geleverd heeft omdat hij bewust werd van de van de negatieve gevolgen van zijn rookgedrag, ook op zijn gezin.” Matthieu, Ambassadeur van Fanclub 1895.

 

“ We zijn een toffe groep supporters. Als je je aangesproken voelt, aarzel dan zeker niet om je bij ons aan te sluiten. Immers, hoe groter de groep,  hoe groter de kans dat we slagen in ons opzet om de komende generaties kans op een betere wereld te bieden”, Guido, Ambassadeur van Fanclub 1895.

  • 74,4% van de rokers dooft spontaan de sigaret
  • 7,4% gaat in discussie maar stopt met roken
  • 10,2% blijft beleefd maar rookt verder
  • 3,7% reageert geïrriteerd en rookt verder
  • 4,2% reageert agressief