ROZE OKTOBER

donderdag, 30 september 2021

 

Vandaag bedraagt de overlevingskans in België meer dan 90%, 5 jaar na een borstkankerdiagnose

In de afgelopen tien jaar is aanzienlijke vooruitgang geboekt in de behandeling van borstkanker. Terwijl de diagnose vroeger als een doodvonnis klonk, is de kans om de ziekte te overleven 5 jaar na de diagnose vandaag gestegen tot 90%. Vrouwen met borstkanker worden dan ook aangemoedigd om tijdens en na de behandeling al na te denken over een terugkeer naar het normale leven. 

Stichting tegen Kanker financiert dagelijks veelbelovende onderzoeksprojecten die dit overlevingspercentage hebben verhoogd zodat borstkanker – en bij uitbreiding alle vormen van kanker - op een dag een chronische ziekte wordt. 

Betere screening, betere genezingskansen

Bij borstscreening kan een laesie worden opgespoord nog voordat er alarmsignalen zijn. Vroegtijdige opsporing leidt bovendien tot een veel grotere genezingskans met minder agressieve behandelingen die beter worden verdragen.  De toekomst van screening ligt in follow-upstrategieën die van persoon tot persoon zullen verschillen naargelang het individuele risico.  

Stichting tegen Kanker ondersteunt daarom het project MyPeBS (My Personal Breast Screening) met een bedrag van 360.000 Euro. Het project onderzoekt of een gepersonaliseerde screening op borstkanker een betere screeningoptie kan zijn voor vrouwen van 40 tot 70 jaar. De nieuwe MyPeBS-strategie kijkt naar het individuele risico van elke vrouw om borstkanker te ontwikkelen. Op basis van de individuele voorgeschiedenis, borstdensiteit en het eventuele genetische risico worden de kandidaten voor screening in verschillende categorieën ingedeeld met een specifieke follow-up-strategie voor elk van hen. 

Vooruitgang in doeltreffendere behandelingen ondersteunen

In de afgelopen 5 jaar ondersteunde Stichting tegen Kanker 25 projecten voor een totaalbedrag van bijna 7,5 miljoen euro. Deze projecten werkten op vroegtijdige opsporing, ontwikkeling van diagnostische en voorspellende biomarkers, mechanismen van metastase-ontwikkeling, behoud van vruchtbaarheid, verbetering van behandelingen en vermindering van bijwerkingen.  

Een van deze gefinancierde projecten wordt uitgevoerd in het laboratorium van Prof. Geert Berx (UGent, CRIG) en zijn team. Het fundamenteel onderzoek bestudeert onder meer welke processen en welke spelers belangrijk zijn bij triple-negatieve borstkankers. Hun onderzoek richt zich op het ontrafelen van het proces dat leidt tot het kwaadaardig gedrag van kankercellen bij deze agressieve borstkankers om op die manier de basis te leggen voor een gerichte en betere behandeling van triple-negatieve borstkankers. 

“Dankzij de financiering van Stichting tegen Kanker kunnen we met ons onderzoek betere fundamentele inzichten krijgen in het kwaadaardig worden van borstkankercellen.  Deze nieuwe kennis en de bevinding dat het kwaadaardige proces omkeerbaar is en zal de basis vormen voor de toekomstige ontwikkeling van meer gerichte therapieën voor de tot op heden moeilijk behandelbare triple negatieve borstkankers.”

Prof. Geert Berx  (UGent, CRIG)

Neem op donderdag 28 oktober om 19u00 een kijkje achter de schermen in het laboratorium van Prof. Geert Berx (UGent, CRIG) en zijn team tijdens een virtueel labobezoek & webinar.

Meer info en inschrijven kan hier.

Begeleiding van patiënten tijdens en na borstkanker  

De hoge overlevingsgraad geeft vrouwen met borstkanker moed om de toekomst positief tegemoet zien en hun levensgewoonten aan te passen voor het best mogelijke herstel. We moedigen hen aan om goed voor zichzelf te zorgen, aan lichaamsbeweging te doen, gezond te eten voor een gezond gewicht, aan te sterken en zich voor te bereiden om weer met een gerust hart aan het werk te gaan. Ook hier maakt Stichting tegen Kanker een verschil door projecten te financieren die hen hierbij bijstaan.