Roze oktober

woensdag, 5 oktober 2022

Hoop voor vrouwen met agressieve borstkanker

Oktober is de borstkankermaand. Ter gelegenheid van roze oktober vraagt Stichting tegen Kanker aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder voor een onderzoeksproject over agressieve triple-negatieve borstkanker.

Borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen met meer dan 11.000 nieuwe diagnoses per jaar in België (bron: 2019, Stichting Kankerregister). Ook een paar honderd mannen per jaar worden erdoor getroffen. In 2019 stierven er 2.100 mensen aan deze kanker (bron: stabel).

Van alle borstkankers is ongeveer 9% triple-negatief. Ze komen meestal voor bij jongere vrouwen en zijn agressiever, met een hoger risico op herval.  Hoewel tegenwoordig meer dan 90% van de vrouwen die een borstkankerdiagnose kreeg na 5 jaar nog in leven is, hebben triple negatieve kankers een slechtere prognose (77% overleving na 5 jaar). Een belangrijk klinisch probleem is dat er voor de meest agressieve kankers geen effectieve diagnostische biomarkers bestaan die de respons op een behandeling kan voorspellen. Er is dus een reële behoefte aan nieuwe diagnose-instrumenten voor clinici om hen te helpen bij de keuze van de behandeling voor ieder patiënt(e). Daarom is het van essentieel belang dat er vooruitgang wordt geboekt in het onderzoek.

Triple-negatieve borstkanker

Triple-negatieve borstkanker wordt beschouwd als een apart type borstkanker, met eigen behandelingsmogelijkheden. De meeste triple-negatieve borstkankers zijn agressieve, of hooggradige, tumoren. Ze groeien en verspreiden zich snel. Vaak wordt de diagnose in een vergevorderd stadium gesteld, wanneer de kanker al is uitgezaaid (gemetastaseerd) naar lymfeklieren of andere organen (longen, hersenen, botten).

Triple-negatieve borstkankers komen meestal voor bij vrouwen onder de 40 jaar. Deze zogenaamde "triple-negatieve" borstkankers zijn een groep tumoren die worden gekenmerkt door de afwezigheid van hormoonreceptoren (progesteron en oestrogeen) en het HER2-eiwit op hun celoppervlak. Zij komen dus niet in aanmerking voor behandelingen die gericht zijn op deze drie soorten receptoren. Vrouwen van Afrikaanse of Aziatische afkomst worden vaker getroffen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol.

Een hoopvol onderzoeksproject

Stichting tegen Kanker financiert hoopvolle projecten ter bestrijding van deze triple-negatieve borstkanker. Een van deze projecten is dat van professor François Fuks, directeur van het Laboratorium voor Epigenetica van Kanker aan de ULB en het Bordet Instituut. Hij heeft grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Zijn onderzoek richt zich op de rol van RNA epigenetica bij borstkanker. Het laboratorium hoopt nieuwe anti-kanker therapieën te kunnen ontwikkelen.  Hij legt uit: "Het alfabet van het levensboek bestaat uit het DNA van onze genen, die een opeenvolging van woorden vormen. De opeenvolging van onze genen vormt dus een tekst, maar die is moeilijk te lezen tenzij je syntaxis of interpunctie toevoegt, zoals komma's, punten, enz. Epigenetica is de wetenschap die zich bezighoudt met het decoderen van de syntaxis van onze genen, die essentieel is voor het begrijpen van alle biologische verschijnselen bij de mens. Daaronder valt ook triple-negatieve borstkanker die we beter moeten kunnen identificeren om de meest doeltreffende behandelingen te kunnen bieden. Zo kunnen we ook de respons anticiperen op een behandeling, op basis van deze voorafgaande identificatie. Niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op een bepaalde behandeling. Dankzij RNA epigenetica, genaamd m6A, hebben we al vijf gemethyleerde genen kunnen identificeren die kenmerkend zijn voor deze agressieve vorm van borstkanker en het metastatisch potentieel ervan. Dit moet het in de toekomst mogelijk maken te voorspellen welke het beste op chemotherapie reageren.”

Projecten als deze laten eens te meer zien hoe belangrijk de steun is aan Stichting tegen Kanker. Het zijn de giften die deze vooruitgang mogelijk maken, en elke gift heeft echt effect! "Zonder dergelijke bijdragen zouden we nooit zo’n grote vooruitgang kunnen boeken die nu al leidt tot nieuwe behandelingen en veel hoop geeft aan mensen met deze agressieve borstkankers," besluit prof. Fuks.