Samen met de supporters voor een Rookvrij stadion | Stichting tegen Kanker

Samen met de supporters voor een Rookvrij stadion

Fanclub 1895woensdag, 27 maart 2019

De Koninklijke Belgische Voetbalbond en Fanclub 1895 besloten reeds in 2017 dat alle wedstrijden van de nationale ploegen in “ rookvrije stadions” zouden gespeeld worden. Samen met Stichting tegen Kanker, partner van 1895 - de Belgium Fan Club, werden hierrond diverse sensibilisatiecampagnes opgezet.

Het partnerschap kende in zijn startjaar al enkele mooie acties waardoor 2019 een logisch gevolg was om deze samenwerking te versterken met nieuwe initiatieven. De KBVB en 1895 zijn eind 2018 meteen ingestapt op de vraag van Stichting tegen Kanker om het charter “Generatie Rookvrij” te ondertekenen.

Opgroeien en genieten van voetbal in een gezonde omgeving is voor ons heel belangrijk

Met het ondertekenen van dit charter engageert de KBVB zich, net zoals meer dan 50 organisaties, om een bijdrage te leveren aan het rookvrij opgroeien van de komende generaties. Het nationaal trainingscentrum van de Voetbalbond in Tubeke is zo bijvoorbeeld als ”rookvrije zone” ingehuldigd, vanuit de wens om jongeren niet bloot te stellen aan tabaksrook noch aan rokers als rolmodel. “Opgroeien en genieten van voetbal in een gezonde omgeving is voor ons heel belangrijk”, zegt directeur Manu Leroy.

Uit een enquête bij de leden van fanclub 1895 is gebleken dat er een groot draagvlak bestaat, zowel voor “rookvrije stadions” als voor “Generatie Rookvrij”. Een grote meerderheid van de ondervraagden waren overigens erg verbaasd dat er nog gerookt werd tijdens de wedstrijden. Resultaten van deze enquête kan u op onze website terugvinden.

Ambassadeurs Rookvrij stadion

Dankzij de steun van de Nationale Loterij lanceert de KBVB samen met de supportersclub 1895, met de steun van Stichting tegen Kanker, een nieuw project: ‘Ambassadeurs Rookvrij stadion’.

Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers van de Fanclub die opgeleid worden om mensen die nog roken in het stadion op een positieve manier te benaderen en te verzoeken hun sigaret te doven. Deze nieuwe aanpak werd voor het eerst geoefend tijdens de open training van de Rode Duivels om nadien uit te proberen tijdens de match van de Rode Duivels tegen Rusland op 21 maart.

Stichting tegen Kanker heeft al jarenlang elke dag contact met rokers. Dit via Tabakstop, de gratis hulplijn bij het stoppen met roken. Tabacologen, vertrouwd met de hardnekkigheid van de verslaving, begeleiden de vrijwilligers van de Fanclub om de overtreders van het rookverbod op een kordate maar positieve manier te benaderen. Generatie Rookvrij kan enkel slagen als de rokers meewerken. We vragen dus ook van hen een extra inspanning in het belang van kinderen en hun gezonde toekomst.

Meer info

https://www.youtube.com/watch?v=Vs-RGeS4zVE&feature=youtu.be

www.belgianfootball.be/nl/nieuws/enquete-rookvrij

www.tabakstop.be

www.generatierookvrij.be