Stichting tegen Kanker financiert 30 projecten met fysieke activiteiten voor kankerpatiënten

Grants Fysieke Activiteitwoensdag, 15 mei 2019

Stichting tegen Kanker reikt Social Grants uit tijdens een officiële ceremonie in aanwezigheid van laureaten en experten uit de sector. Stichting tegen Kanker koos 30 projecten die aangepaste fysieke activiteiten aanbieden tijdens en na een kankerbehandeling. Dankzij de vrijgevigheid van de donateurs van de Stichting, zullen deze nieuwe initiatieven een totaalbedrag van € 1.701.685 kunnen delen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat de levenskwaliteit verhoogt bij kankerpatiënten die voldoende fysiek actief zijn tijdens en na hun kankerbehandeling. In sommige gevallen bevordert dit zelfs de kans op genezing. Voor heel wat patiënten zou lichaamsbeweging dus standaard als aanvullende behandeling tijdens en na een kankerbehandeling in het zorgtraject moeten worden opgenomen.

Iets meer dan 10 jaar geleden trok Stichting tegen Kanker fondsen uit voor haar programma Rekanto (Raviva in het Franstalige gedeelte van dit land ) voor kankerpatiënten tijdens of na hun behandeling. Dankzij dit programma konden patiënten gratis deelnemen aan aangepaste lichaamsbewegingsessies zoals aquagym, fitness, yoga, tai-chi…

Stichting tegen Kanker werd hiermee pionnier. België zou zelfs het tweede Europese land zijn, na Duitsland, dat lichaamsbeweging actief promoot bij of na kanker.

De voordelen van lichaamsbeweging tijdens en na de behandeling

Stichting tegen Kanker richtte Rekanto/Raviva op na de publicatie van de eerste wetenschappelijke studies die de voordelen van lichaamsbeweging op de fysieke en mentale gezondheid van kankerpatiënten aantoonden. Sindsdien hebben vele bijkomende studies de voordelen uitgebreid bevestigd. Dit sterkt Stichting tegen Kanker in haar overtuiging dat voor heel wat patiënten fysieke activiteit standaard als aanvullende behandeling bij en na kanker in het zorgtraject opgenomen zou moeten worden.

"Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem bij kankerpatiënten. Niet alleen de ziekte zelf maar ook de intensieve behandeling hebben een grote impact. De patiënten komen hierdoor soms in een vicieuze cirkel terecht. Ze stoppen met werken en andere activiteiten omwille van hun ziekte en behandeling. Ze bewegen minder, zijn minder goed in vorm en voelen zich minder in staat om actief bezig te zijn. Met aangepaste lichaamsbeweging, willen we deze negatieve spiraal al ombuigen tijdens de behandeling."

Prof. dr. Gaëtane Stassijns Afdelingshoofd fysische geneeskunde en rehabilitatie (UZ Antwerpen)

"We merken dat bij chronische vermoeidheid veroorzaakt door de ziekte, rust niet de oplossing is. Paradoxaal genoeg zorgt lichaamsbeweging er net voor dat de patiënt beter kan vechten tegen de symptomen van vermoeidheid en verzwakte spieren. Lichaamsbeweging bij de behandeling opnemen draagt bij tot de levenskwaliteit van de patiënten en helpt hen ook bij hun sociaal-economische re-integratie."
Prof. Didier Maquet Afdeling Motricity Sciences aan de Universiteit van Luik, coördinator van het revalidatiecentrum na kanker aan het Luikse CHU.

Het aanbod uitbreiden voor meer patiënten

Op tien jaar tijd is het project Raviva/Rekanto, dat werd stopgezet in 2018, erin geslaagd om ongeveer 15.000 personen "in beweging" te krijgen tijdens en na hun behandeling. Een mooi resultaat maar niet genoeg als je weet dat er elk jaar 67.000 nieuwe kankerdiagnoses worden gesteld in ons land. Stichting tegen Kanker wou de formule dus herzien en ervoor zorgen dat de behandelingscentra hier een centrale rol in kregen.

Daarom besloot ze om het project Raviva/Rekanto te vervangen door sociale Grants aan initiatieven die lichaamsbeweging promoten in nauwe samenwerking met de ziekenhuizen.
"Wanneer deze initiatieven ontwikkeld worden binnen of samen met de oncologischediensten en perfect zijn afgestemd op de noden van de kankerpatiënten, kunnen dokters er meer patiënten naartoe sturen die ook meer gemotiveerd zullen zijn om eraan deel te nemen… Stichting tegen Kanker is blij dat ze zo kan bijdragen tot het welzijn tot zelfs de genezing van mensen.", bevestigt dr. Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.

Winnende projecten

Stichting tegen Kanker lanceerde de projectoproep in de herfst van 2018 en ontving in totaal 72 inzendingen. Een onafhankelijke jury van experten klasseerde de projecten op basis van de voorgestelde lichaamsbeweging, de mogelijke voordelen, het aantal patiënten dat hiervan zou kunnen gebruik maken en de integratie van intra- en extramuros zorg. Het totaalbedrag van € 1.701.685 wordt verdeeld over 30 laureaten die tussen de 2 à 4 jaar worden gefinancierd. De weerhouden projecten kunnen in 8 categorieën worden onderverdeeld:

 1. Lichaamsbeweging op de pediatrische oncologie afdeling – 3 projecten
 2. Vroegtijdige fysieke behandeling tijdens chemotherapie – 2 projecten
 3. Samenwerking tussen ziekenhuisnetwerken – 4 projecten
 4. Onco-revalidatie binnen het ziekenhuis – 2 projecten
 5. Samenwerking bij de behandeling tussen het ziekenhuis en het sportcentrum – 2projecten
 6. Coaching en aangepaste lichaamsbeweging – 5 projecten
 7. Digitale ontwikkeling: programma’s die tot beweging aanzetten – 4 projecten
 8. Extra-muros lichaamsbeweging – 2 projecten

"Met het programma van Rekanto/Raviva kwamen 15.000 patiënten terug in vorm op 10 jaar tijd. Onze verwachting is dat dit aantal al bereikt kan worden na 1 jaar met deze nieuwe formule. Met de grants kunnen de projecten zich verankeren in het zorgtraject, zorgverleners er volop gebruik van maken en patiënten eraan gewoon worden.", besluit dr. Didier Vander Steichel, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.

Lichaamsbeweging tijdens en na een kankerbehandeling

Op dit moment raadt men kankerpatiënten, die al dan niet in behandeling zijn, niet langer aan om zo min mogelijk actief te zijn en zoveel mogelijk te rusten. Integendeel, talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat aangepaste lichaamsbeweging idealiter zoveel mogelijk moet worden voorgesteld naast de behandeling en moet worden voortgezet na het einde ervan. Vaak ziet men dat hoe sneller de lichaamsbeweging wordt geïntegreerd na de diagnose, hoe groter de voordelen. Lichaamsbeweging kan de doeltreffendheid van bepaalde behandelingen namelijk verbeteren. Bewegen helpt ook om de bijwerkingen, het risico van terugval of een nieuwe kanker te verminderen en de overlevingskansen te verhogen.

Lichamelijke activiteit tijdens en na kanker kan een gunstig effect hebben op:

 • pijn;
 • vermoeidheid;
 • slaapstoornissen;
 • depressie;
 • angst;
 • gezondheid van het beendergestel;
 • fysieke conditie;
 • metabolisme;
 • cachexie;
 • immuniteit;
 • ontstekingsprocessen;
 • perifere neuropathie;
 • lymfoedeem...

Laureaten

Centre Hospitalier de Mouscron – Moeskroen

Project : Fysieke en sportieve activiteiten promoten voor patiënten met kanker of in remissie

Département d'Hémato-Oncologie du CHR Verviers East Belgium - Verviers

Project : Sportieve revalidatie na een kankerbehandeling (ACTIVIDA)

Dienst kinesitherapie aan het Erasmus Ziekenhuis - Brussel

Project : Van kanker naar fysieke activiteit (Passer le C.A.P.)

Vivalia - Clinique du Sud-Luxembourg - Luxemburg

Project : Vroege fysieke behandeling van chemopatiënten bij CSL

CHU de Liège – Luik

Project : Action for better health

Vivalia - Centre Hospitalier de l'Ardenne - Libramont

Project : Ik fiets voor mijn behandeling

L'ile en soi ASBL – Doornik

Project : Coaching Bouger-Santé met l'île en soi

Hopitaux Iris Sud - Site Etterbeek-Ixelles – Etterbeek

Project : Implementatie van motorische revalidatie in oncologische dagopvang voor een behandeling samen met chemotherapie en aanpassing van de bestaande ambulante revalidatieruimte aan de behoeften van onze patiënten

Grand Hôpital de Charleroi - Charleroi

Project : onco-revalidatie dankzij oefeningen

CHU UCL Namur site Sainte-Elisabeth - Namen

Project : In de grootste oncologische structuur van Namen-Luxemburg, ontwikkeling en optimalisatie van een reeks fysieke activiteiten voor kankerpatiënten van bij de diagnose: onco-revalidatie en aangepaste fysieke activiteiten

Centre Hospitalier Chrétien (CHC) - Luik

Project : Gym & Joy: van sport in het ziekenhuis ... naar sport thuis!

Grand Hôpital de Charleroi - Maison Mieux-Être - Charleroi

Project : Ontwikkeling en versterking van de pijler ENERGIE en VITALITEIT van het Maison Mieux-Être (MME) in het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC)

Clinique St Jean - Brussel

Project : Overgang naar actieve autonomie na revalidatie van kanker

Die Eiche VoG - Eupen

Project : Mensch & Gesundheit (Mens en gezondheid)

Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis Aalst - Aalst

Project : Fysieke activiteit tijdens en na de behandeling van patiënten met kanker

Imelda vzw - Bonheiden

Project : Beweeg naar je herstel!

Ziekenhuis Oost Limburg - Genk

Project : BeweegSaam

GZA ziekenhuizen – Antwerpen

Project : Reboot

Universitair Ziekenhuis Gent - Gent

Project : TACTIC project: Tailored ACTIvity during and after treatment In Cancer patients

UZA-kinderoncologie – Antwerpen

Project : Uitwerking 'buitenSPEL' pakket kinderoncologie UZA

AZ Maria Middelares - Gent

Project : 'Total move'

AZ Nikolaas (V.Z.W Verenigde Ziekenhuizen Waas en Dender) – Sint-Niklaas

Project : Van diagnose tot herstel, hoe blijf ik in beweging?

Universitair Ziekenhuis Antwerpen - Antwerpen

Project : Vooruit! bewegen met kanker

AZ Sint Jan Brugge Oostende AV – Brugge/Oostende

Project : KOM-OVE

AZ Sint-Lucas Brugge - Brugge

Project : Introductie van het zorgpad 'Beweeg en geniet’ binnen het AZ Sint-Lucas voor alle kankerpatiënten: werken aan fysieke activiteit bij en na kanker

AZ Groeninge – Kortrijk

Project : STERKK Onderweg

UZ Leuven (Dienst Fysische Geneeskunde en revalidatie en Leuvens Kankerinstituut) – Leuven

Project : FACTIOMA-project: Fysieke ACTiviteit Op MAat tijdens en na kanker in regio Leuven

Jan Yperman Ziekenhuis – Ieper

Project : StapPerStap

UZ Leuven - Leuven

Project : Training, educatie en coaching van fysieke activiteit bij kinderen met kanker: het KiK-FIT programma

AZ Zeno - Maldegem

Project : Beweging, een partner bij kanker

Klik hier voor de foto's van de ceremonie