Stichting tegen Kanker roept op om zich om de twee jaar te laten screenen vanaf 50 jaar

mois international de la lutte contre le cancer du côlondonderdag, 27 februari 2020

Maart: Internationale maand voor de strijd tegen dikkedarmkanker Stichting tegen Kanker roept op om zich om de twee jaar te laten screenen vanaf 50 jaar.

Dikkedarmkanker of colorectale kanker

Elk jaar worden meer dan 8.000 nieuwe diagnoses van dikkedarmkanker gesteld (8.191 gevallen in 2017 - cijfers Stichting Kankerregister).  Iets meer dan de helft daarvan treedt op bij mannen want deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.  Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaat- en longkanker). Omdat dikkedarmkanker vaak geen klachten geeft, is het belangrijk om je om de twee jaar te laten screenen tussen 50 en 74 jaar.

Screening helpt! Het is gratis, snel en pijnloos​

De bevolkingsonderzoeken naar dikkedarmkanker (die verschillen per landsregio) richten zich tot mannen en vrouwen die geen symptomen van dikkedarmkanker hebben en geen sterk verhoogd risico op dikkedarmkanker hebben. Elke twee jaar wordt middels een test die je thuis kunt uitvoeren gezocht naar bloedsporen in de stoelgang. Die test heet de immunochemische Fecaal Occult Bloedtest (iFOBT). In Vlaanderen krijgen zowel je huisarts als jij zelf het resultaat toegestuurd.

De screening heeft al een impact op de volksgezondheid, want het aantal kankers van de dikkedarm daalt! Toch is er ruimte voor verbetering want er zijn nog te veel mensen die niet meedoen aan de screening, zowel in Vlaanderen (waar in 2017 50,7% deelneemt) maar vooral in het Franstalige landsgedeelte (waar minder dan 20% deelneemt).

MEER INFO ROND DE TEST IN VLAANDEREN

MEER INFO ROND DE TEST IN BRUSSEL

 

Voor mensen met een bijzonder hoog risico en zeker in gevallen met erfelijke aanleg, is het aanbevolen om je arts te raadplegen voor de leeftijd van 50 jaar. Een aangepaste opsporing zal aangeboden worden.

Moeten we vroeger screenen?​

Een recente studie toont aan dat het niet nodig is om al te screenen vanaf de leeftijd van 45-49 jaar. Zelfs al lijkt er bij mannen een zeer lichte toename van colorectale kanker net voor 50 jaar, dat betreft niet meer dan 2 personen per 100.000 gedurende 12 jaar observatie. Bij vrouwen wijzen de gegevens op een redelijk stabiele incidentie van colorectale kanker door de jaren heen. Het heeft daarom geen zin om de screeningsleeftijd te verlagen, maar het is absoluut noodzakelijk om het om de 2 jaar vanaf de leeftijd van 50 te doen!

Indien je je toch zorgen maakt of veranderingen ervaart in de normale werking van uw dikkerdarm, praat er dan over met je huisarts.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN​

Een aantal risicofactoren verhogen de kans op dikkedarmkanker.

Er zijn drie nutritionele risicofactoren gekend voor dikkedarmkanker: het gebruik van alcohol, waarvoor Stichting tegen Kanker het bewustzijn verhoogt via Tournée Minérale, overgewicht en het overmatig gebruik van (rood) vlees en vooral bewerkt vlees. Dat laatste zijn ultraverwerkte voedingsmiddelen waarvan de consumptie zeer bepekt moet blijven.

Het gebrek aan lichaamsbeweging verhoogt ook het risico, aangezien fysieke activiteit de darmtransit helpt te versnellen en de contacttijd tussen carcinogene moleculen in de ontlasting en de darmwand te verminderen.

Tenslotte is ook tabak een bewezen risicofactor en komt dikkedarmkanker vaker voor bij rokers. Een goede reden om te stoppen met roken!

Fruit, groenten, vezelrijke granen, zuivelproducten en regelmatige lichaamsbeweging behoren tot de beschermende factoren van dikkedarmkanker.

Nog vragen over dikkedarmkanker ? Bel dan gratis naar Kankerinfo op 0800 15 802