Tabakstop stelt jaarcijfers en nieuwe postkaartencampagne voor

tabakstop_jaarcijfers_2016Dinsdag, 14 februari 2017

14 feb 2017 - In aanwezigheid van de ministers Jo Vandeurzen, Didier Gosuin en Maxime Prévot heeft Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker, op 14 februari zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartencampagne voorgesteld. De ministers tekenden een eerste symbolische kaart met een positieve boodschap naar een roker. Dankzij deze kaartencampagne kan je met een persoonlijke boodschap aan een roker melden dat hij of zij veel voor je betekent. www.tabakstop.be - www.kanker.be 

Klik hier voor het jaarverslag van Tabakstop.

Klik hier voor bovenstaande foto in hoge resolutie.

Jaarcijfers Tabakstop: de hoogtepunten

In 2016 vonden 20.000 contacten plaats met de diensten van Tabakstop. De telefonische contacten blijven stabiel maar het aantal bezoekers op de website zit in de lift (+34%), vooral op maandagen. De site van Tabakstop overschreed in 2016 de kaap van 281.000 unieke bezoekers. 

Wie maakt gebruik van de telefonische hulpverlening?

  • Er belden meer mannen dan vrouwen bij oproepen tijdens permanentieuren. Maar  meer vrouwen stromen door naar het telefonische coachingsprogramma (dit zijn een 6-tal gesprekken met een vaste tabakoloog om de rookstop te begeleiden).
  • 72% is ouder dan 35 jaar bij oproepen tijdens permanentieuren. Bij de coachingsgesprekken is 83% ouder dan 35 jaar.
  • 75% van de spontane bellers rookt klassieke sigaretten en 29% roltabak. Een aantal rokers gebruiken beiden (vandaar dat 75 + 29 meer dan 100 is). Bij het coachingsprogramma zitten meer rokers van roltabak (42%).
  • 18% van de spontane bellers doet voor de eerste keer een rookstoppoging. In 2013 was dat slechts 11%. Dit wil dus zeggen dat de stoppers sneller de weg naar Tabakstop vinden.

Van jaar tot jaar meer websitebezoekers

In 2016 kwamen meer dan 281.000 unieke bezoekers een kijkje nemen op de site van Tabakstop. Op de Nederlandstalige pagina’s waren het 144.797 bezoekers en op de Franstalige pagina’s 134.340 bezoekers. De Duitstalige site telde 2.089 bezoekers. Het is heel opmerkelijk dat er telkens op maandagen een bezoekerspiek is, die naar het einde van de week toe afzwakt. Dit is wellicht te verklaren als een vorm van “goede voornemens” in het begin van de week, te vergelijken met de goede voornemens bij het begin van het jaar.

Nieuwe campagne: stuur een postkaart met een persoonlijke boodschap naar een roker

Op 14 februari, ter gelegenheid van Sint-Valentijn, lanceert Tabakstop een nieuwe postkaartencampagne. De nieuwe campagne van Tabakstop schakelt collega’s, vrienden of familieleden in om rokers te overtuigen dat ze beter af zijn zonder sigaret. Om een gratis kaartje te versturen, surf je naar www.tabakstop.be in de rubriek « Een naaste ondersteunen ». De webapplicatie biedt standaardkaartjes aan, maar je kan ze ook helemaal personaliseren.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: "Tabakstop bereikt via zijn website bijna 145.000 Vlamingen op een laagdrempelige manier. Onlinehulp blijkt in vele gevallen een effectieve manier om de eerste stap te zetten naar een leven zonder sigaret. Deze postkaartenactie kan een bijkomende steun zijn voor een rookvrij leven.” 

Klik hier voor het jaarverslag van Tabakstop.

Klik hier voor bovenstaande foto in hoge resolutie.