Vandaag wordt op het ICO-WHO symposium “Tobacco Control” de nieuwe Tobacco Control Scale 2021 bekend gemaakt. In dit rapport wordt de tabakswetgeving uit 37 Europese landen vergeleken om de landen vervolgens op te lijsten van beste score (Ierland met 82 punten op 100) naar slechtste score (Bosnia &Herzegovina met 25 punten). België staat met 59 punten op de 10de plaats, net zoals bij het vorige rapport in 2019. Daarmee vallen we buiten de kopploeg, de landen die boven de 60 scoren, zoals Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, 3 Scandinavische landen en 2 voormalige Oostblok landen.
De onderzoekers concluderen dat alle landen extreem weinig investeren in tabakspreventie. Vele landen gaan er zelfs op achteruit in vergelijking met de vorige meting (d.w.z. vergelijking van budgetten uit 2020 met die uit 2018). De lancering van dit rapport wordt dan ook aangegrepen om er nogmaals voor te pleiten dat elk land werk maakt van een minimum investering van € 2 per capita. Ons land staat wat deze specifieke score betreft op de 6de plaats na Ijsland, Frankrijk, Nederland, Finland en Zwitserland. Met € 0,20 per capita halen we nog lang niet het aanbevolen budget. Om aan de norm te voldoen zou dit budget 10 keer moeten vermeerderd worden. Als Stichting tegen Kanker zien we hiertoe een mogelijkheid via een extra heffing aan de tabaksmultinationals. In tijden van inflatie en besparingen is dit een snelle en slimme manier om vooruitgang te boeken.
Een tweede conclusie van de onderzoekers gaat over de intensieve wijze waarop de tabaksfabrikanten politieke maatregelen in de strijd tegen tabak proberen tegen te houden. De Tobacco Control Scale geeft een score van 2 aan de landen die de “interferentie” van de producenten maximaal tegengaan. Geen enkel land behaalt reeds de maximum score van 2. Ons land behaalt de zwakste score, namelijk 0 punten. Met andere woorden, België heeft nog steeds geen officieel beleid om de tabaksbedrijven te weren bij besluitvorming rond volksgezondheid en andere domeinen die linken hebben met roken, zoals bijvoorbeeld het milieu- of zwerfvuilbeleid. Nochtans geldt in ons land sinds 2006 de kaderconventie over de strijd tegen het roken van de Wereld Gezondheids Organisatie. Artikel 5.3. van deze conventie bepaalt dat de tabaksindustrie moet geweerd worden bij het uitstippelen en uitvoeren van beleid.
Een aantal Europese landen ondernemen rond dit punt wel reeds acties (Frankrijk, Ierland, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken, allen met 1 punt; of Noorwegen en Finland met 0.5 punt)
Om vooruitgang te boeken zou België zich door deze goede voorbeelden kunnen laten inspireren.