Tournée Minérale 2021 Na 4 succesvolle edities geeft Stichting tegen Kanker de fakkel door

Tournée Minéraledonderdag, 17 december 2020

 

 

Tournée Minérale komt in februari 2021 terug voor een vijfde editie! Vanaf die datum neemt De Druglijn, de publieksservice van VAD, de organisatie in Vlaanderen helemaal voor zijn rekening. In Wallonië neemt de organisatie Univers Santé het over.

 

4 jaar geleden lanceerde Stichting tegen Kanker, samen met VAD/De Druglijn, Tournée Minérale om mensen bewust te laten stilstaan bij hun alcoholconsumptie en het effect dat dit heeft op hun gezondheid (en voor Stichting tegen kanker in het bijzonder op kanker).

 

Ondertussen is Tournée Minérale een begrip geworden en is februari in België dé maand waar 1 op 5 volwassen Belgen deelnemen aan een maand zonder alcohol. Voor Stichting tegen Kanker betekent dit dat de missie geslaagd is en in goede handen bij de partners die de organisatie voortaan zullen verderzetten.

 

Zeer positieve resultaten na 4 jaar Tournée Minérale

 

Stichting tegen Kanker zette vier jaar geleden mee de schouders onder Tournée Minérale omdat dit kadert in haar preventiedoelstellingen bij kankerbestrijding. "Er is goed werk verricht om het bewustzijn te vergroten. We zijn erin geslaagd om het debat over alcoholgebruik op gang te brengen in een land waar alcohol als normaal wordt beschouwd en integraal deel uitmaakt van ons sociale leven", zegt Dr. Veronique Le Ray, Medisch Directeur van Stichting tegen Kanker. "We geven de fakkel van de organisatie nu door. Onze rol als "klokkenluider" is gespeeld en Tournée Minérale is ondertussen een groot succes. Als Stichting tegen Kanker blijven we natuurlijk aandacht besteden aan de risico’s en steunen we het wetenschappelijk kankeronderzoek verder.”

Het onderwerp “alcohol en kanker” blijft belangrijk voor Stichting tegen Kanker. “We willen verder focussen op de financiering van zowel kankeronderzoek als psychosociale projecten voor patiënten en hun naasten, het brede publiek hierover infomeren en preventieacties initiëren. We zetten  bovendien onze expertise ter beschikking van de overheid zodat die op ons een beroep kan doen.”

vult Benoit Koerperich, Algemeen Directeur Stichting tegen Kanker aan.

 

Stichting tegen Kanker moedigt iedereen aan om de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad over alcoholgebruik te volgen waarbij maximaal 10 glazen per week met dagen van onthouding wordt aangeraden.

De voordelen van Tournée Minérale

 

Een glas wijn bij het eten, een pintje bij het sporten, … Het zijn vaak vaste gewoontes waar we ons weinig vragen bij stellen. Ondertussen neemt 1 op 5 volwassen Belgen deel aan een maand zonder alcohol. Uit onderzoek van de UGent blijkt bovendien dat deelnemers zes maanden na Tournée Minérale gemiddeld nog steeds twee glazen per week minder dronken dan voor hun deelname.

Een maand zonder alcohol geeft het lichaam de tijd om te recupereren van de gebruikelijke alcoholconsumptie. Veel deelnemers geven dan ook aan dat ze tijdens Tournée Minérale beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich simpelweg beter in hun vel voelen.

 

Afgelopen 4 jaar kreeg dit initiatief veel lof en won ze zelf een Effie-award voor de campagne.

Alternate text
Alternate text

Succesvol evenement gaat door met VAD en Univers Santé

 

De Druglijn nam samen met Stichting tegen Kanker het initiatief 4 jaar geleden om Tournée Minérale te organiseren. “Ook al associëren veel mensen alcohol vooral met feesten en gezelligheid, toch zijn de sociale en maatschappelijke gevolgen ervan niet te onderschatten: verkeersongevallen, uitval op het werk, familiale problemen - noem maar op. Redenen genoeg om sterk in te zetten op preventieboodschappen voor iedereen die af en toe alcohol drinkt. Met onze campagnes blijven we een positieve boodschap brengen: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren’, zegt Tom Evenepoel, coördinator De Druglijn. ‘Ook Tournée Minérale 2021 blijft die boodschap verkondigen.

 

In het Franstalige landsgedeelte neemt Univers Santé, de vereniging voor preventie en gezondheid in Wallonië en Brussel, de organisatie over. De vereniging steunt Tournée Minérale sinds de start: "Drinken gebeurt door velen op een verantwoorde manier. Maar we mogen niet vergeten dat alcohol een grote invloed heeft op de volksgezondheid in ons land. Een pauze inlassen heeft een positief effect op de gezondheid, de slaap en ons gewicht. De risico's van alcohol worden bovendien op korte en lange termijn gereduceerd. We zijn dan ook erg enthousiast om Tournée Minérale over te nemen en zo bij te dragen aan het welzijn van iedereen", aldus Martin de Duve, directeur van Univers Santé.

 

Extra info over afgelopen edities van Tournée Minérale :

https://youtu.be/dDWwhzxwqJo

 

 

Alternate text
Alternate text