Vaccinatie tegen HPV: binnenkort ook voor jongens | Stichting tegen Kanker

Vaccinatie tegen HPV: binnenkort ook voor jongens

HPVDinsdag, 20 november 2018

In België krijgen meisjes van 13 tot 14 jaar een vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) tijdens het medische onderzoek op school. Binnenkort zou deze vaccinatie kunnen worden uitgebreid naar jonge jongens.

Bronnen: Médisphère, 08-11-18; L’Echo, 14-11-18

Commentaar van Stichting tegen Kanker

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseerde in juli 2017 om de vaccinatie tegen HPV uit te breiden. Ze stelden voor om de leeftijdsgroep te verbreden (9-14 ipv 13-14) én om ook jongens van die leeftijd te vaccineren. Al 23 andere landen hebben besloten om ook jongens tegen HPV te vaccinatie.

De Hoge Gezondheidsraad raadt ook aan om mannen en vrouwen tussen 15 en 26 jaar oud opnieuw in te enten, omdat de frequentie van seksuele contacten en het risico op infectie met een of meerdere HPV-types stijgen binnen die leeftijdscategorie.

Ter herinnering, HPV is een familie van wijd verspreide virussen (80% van de bevolking zou drager zijn), samengesteld uit een honderdtal verschillende types. Het virus wordt doorgegeven tijdens seksuele contacten of intieme aanrakingen. Meestal verdwijnt het virus spontaan binnen een of twee jaar. Maar in ongeveer 10% van de gevallen wordt de HPV-infectie persistent en kan het leiden tot voorloperletsels van kanker. Bij die 10% kan HPV dus leiden tot kanker. Daardoor is HPV de belangrijkste oorzaak van  baarmoederhalskanker, maar HPV kan ook leiden tot kankers van de vulva-, vagina, penis-, anus en keel.

Bij mannen komen NKO-gerelateerde kankers het vaakst voor (77% van de gevallen van HPV-geïnduceerde kankers), gevolgd door anale kanker (15%) en peniskanker (8%).

Vandaag zijn er 3 vaccins geregistreerd bij het European Medicines Agency (EMA): qHPV (Gardasil®), bHPV (Cervarix®) en 9HPV (Gardasil 9®). Ze zijn beschikbaar in de Belgische apotheken en worden terugbetaald door de federale overheden. Ter herinnering, de inenting kan ook gebeuren door de huisarts. Zowel in Vlaanderen als in het Waals en Brussels Gewest wordt nog of werd al besloten om de vaccinale dekking van de Belgische bevolking uit te breiden en te verbeteren via het medische onderzoek op school, met een vaccin dat beschermt tegen meer HPV-stammen, alsook met een vaccinatie bij jonge jongens en dat vanaf het volgende schooljaar.

Stichting tegen Kanker verheugt zich over deze vooruitgang waarvan iedereen in de toekomst zal kunnen genieten om zo bescherming te bieden tegen een groot aantal kankers.

De Stichting herhaalt tegelijk dat de screening naar baarmoederhalskanker belangrijk blijft, zelfs voor gevaccineerde vrouwen, want hoewel de bescherming reëel is, is die niet totaal.