Jongens uit het eerste jaar secundair onderwijs krijgen nu ook de kans om zich gratis in te enten tegen het Humaan Papillomavirus

Vanaf nu ook jongens ingeënt tegen HPV

HPV bij jongensMaandag, 2 september 2019

Bij de start van het nieuwe schooljaar 2019-2020 krijgen nu ook jongens uit het eerste jaar secundair onderwijs de kans om zich gratis in te enten tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Bij meisjes is dat al het geval sinds 2011.

HPV is een zeer besmettelijk virus, waarvan veel verschillende types bestaan. Een aantal van die types worden overgedragen via seksueel contact, terwijl andere overgedragen worden via dagelijks huidcontact (bijvoorbeeld de hand schudden). We focussen hieronder op de seksuele overdracht van HPV.

In geval van seksuele overdracht gebeurt de infectie wanneer besmette huid of slijmvliezen in contact komen met niet-besmette huid op slijmvliezen. Dat is hoofdzakelijk het geval ter hoogte van de penis, de vagina, de baarmoederhals, de anale regio en de keel. In de meeste gevallen zal de HPV infectie met succes door ons lichaam worden bestreden, en zal er geen HPV achterblijven in het lichaam. In een klein aantal gevallen zal het virus echter aanwezig blijven, we spreken dan van een chronische infectie. In de meer onschuldige gevallen kunnen die chronische infecties leiden tot genitale wratten, in de ernstigere gevallen kunnen kankers ontstaan. De betreffende kankers zijn dus baarmoederhalskanker, en kankers van de penis, keel en anale regio. Hoewel geen enkele kanker besmettelijk is, spelen besmettelijke virussen dus wel een rol bij het ontstaan van deze kankers.

Een condoom kan de overdracht niet verhinderen, daarom is het zo belangrijk dat mensen vóór hun eerste seksueel contact gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de infectie niet voorkomen, maar zal wel voorkomen dat de infectie chronisch wordt. Daardoor wordt de kans op wratten of kankers zeer sterk verminderd. Er blijft echter toch een klein risico bestaan, omdat de vaccinatie niet tegen alle HPV types kan beschermen.

Tot recent werd de vaccinatie alleen aangeraden voor meisjes. Dat veranderde recent, waardoor ook jongens kunnen worden ingeënt. Daardoor lopen de jongens zelf minder kans op kanker, en kunnen ze geen drager van het virus zijn, waardoor ze geen andere (niet gevaccineerde) personen kunnen besmetten.

Aan het begin van het schooljaar worden ouders en kinderen geïnformeerd en wordt hun toestemming gevraagd voor vaccinatie. De vaccinatie is niet verplicht, maar Stichting tegen Kanker raadt haar wel aan. De vaccinatie is namelijk zeer veilig, en verlaagt de kans op kanker.

MEER INFO OVER VACCINATIES EN KANKER