Vermindert regelmatig ejaculeren het risico op prostaatkanker?

woensdag, 15 juli 2015

Uit een epidemiologisch onderzoek bij bijna 32 000 mannen door de universiteit van Boston (USA) is gebleken dat mannen die 21 keer per maand ejaculeren 20% minder risico zouden lopen op prostaatkanker dan mannen die maandelijks 4 tot 7 keer een ejaculatie hebben.

Bronnen: J Rider et al. American Urological Association (AUA) 2015 Annual Meeting: Abstract PD6-07. 15 mei 2015;J Rider et al. Ejaculation frequency and prostate cancer: A large, prospective study with 16 years of follow-up. J Clin Oncol 31, 2013

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Oorzaak of gevolg?

Dit onderzoek omvat een grote groep Amerikaanse mannen (leeftijd 20-29 en 40-49 jaar bij het begin van de studie in 1992) die over een lange periode werden gevolgd. De ejaculatiefrequentie werd aangegeven door de mannen zelf en is dus niet 100% wetenschappelijk betrouwbaar. Het lijkt nochtans logisch dat het regelmatig samentrekken van de prostaat met elimineren van prostaatvocht bij een ejaculatie het risico op prostaatkanker zou kunnen verminderen. Deze follow-upstudie bevestigt de resultaten die reeds in 2013 werden gepubliceerd.

Maar het is altijd gevaarlijk om uit epidemiologisch onderzoek een besluit te trekken over oorzaak en gevolg. Zo verklaarden in dit onderzoek mannen die frequent ejaculeerden over het algemeen rustiger, zelfzekerder, optimistischer en meer tevreden te zijn dan hun geslachtsgenoten van dezelfde leeftijd die dit minder vaak deden. Maar is dat een gevolg van de frequentere zaadlozingen of is het net omgekeerd: ejaculeren zij frequenter omdat ze zich psychisch beter voelen? Opgelet voor overhaaste conclusies…

Andere gezondheidsfactoren kunnen een rol spelen

Ook andere meer lichamelijke aspecten kunnen een rol spelen. Mannen die in goede algemene conditie zijn zullen geneigd zijn frequenter seksueel actief te zijn. Libido en seksuele potentie zijn immers elementen die snel verminderen als men zich ziek of minder goed voelt. Dat zou ook kunnen betekenen dat bij de frequentere ejaculeerders het afweersysteem van het lichaam beter functioneert en daardoor het risico op kanker vermindert.

Regelmatige fysieke activiteit kan ook het libido en de seksuele potentie verhogen en  we weten dat een sedentair leven het risico op diverse kankers verhoogt, ook al bestaat er (nog?) geen bewijs voor dat dit ook bij prostaatkanker het geval is. Het is ook mogelijk dat de frequente ejaculeerders ook op andere gebieden gezonder leven, bijvoorbeeld minder roken. En van roken is wel al aangetoond dat daardoor het risico op recidief na prostaatkanker toeneemt.

Verder onderzoek bij andere groepen en op nog langere termijn is aangewezen om deze resultaten te bevestigen. Ook dient het exacte mechanisme waardoor frequente zaadlozing het prostaatkankerrisico vermindert nog onderzocht.

Meer lezen over de risicofactoren van kanker