Voor je een voedingssupplement inschakelt… | Stichting tegen Kanker

Voor je een voedingssupplement inschakelt…

Voedingssuplplemenentenwoensdag, 30 januari 2019

Deze tijd is hoogseizoen voor voedingssupplementen… We grijpen ernaar in het kader van onze goede voornemens, of tegen winterkwaaltjes of –blues. Velen onder ons nemen ze ook het hele jaar door, bijvoorbeeld om zich te beschermen tegen kanker. Maar wat moet je weten voor je er naar grijpt? We zetten het voor je op een rijtje.

Bron: Incze M. Vitamins and Nutritional SupplementsWhat Do I Need to Know? JAMA Intern Med. Published online January 7, 2019.

Tips voor een verstandig gebruik van voedingssupplementen (vitamines, mineralen, kruiden en antioxidanten)

  • Supplementen kunnen toxische ingrediënten bevatten, en schadelijk zijn in combinatie met andere supplementen en/of medicatie, bijvoorbeeld voor de behandeling van kanker;
  • De wetgeving rond voedingssupplementen is niet overal even streng. Ook niet alle overheidsinstanties gaan even grondig de veiligheid en/of werkzaamheid na. Koop ze daarom bij je apotheek, en bijvoorbeeld niet in het buitenland of op het internet;
  • Een gezonde en evenwichte voeding levert alle stoffen die nodig zijn voor het behoud van een goede gezondheid;
  • Meld ieder gebruik van voedingssupplementen aan je arts. Beter nog, overleg met je arts voor je een voedingssupplement inneemt.

Wanneer een voedingssupplement overwegen?

  • Als je zwanger wil worden of zwanger bent;
  • Als je botontkalking (osteoporose) hebt en onvoldoende calcium en vitamine D inneemt via je voeding;
  • Bij een aangetoond tekort ( bijvoorbeeld vitamine B12);
  • Bij bepaalde medische indicaties, zoals aandoeningen van het spijsverteringsstelsel of na bariatrische chirurgie (chirurgie in het kader van vermagering).

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Deze tips, gebaseerd op een fiche in een eminent Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift, bieden een duidelijk kader voor het gebruik van voedingssupplementen.

Wat met voedingssupplementen en kanker? 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt gebruik van voedingssupplementen om (een nieuwe) kanker (of herval) te voorkomen ten stelligste af. De beschermende werking ervan is nog niet bewezen. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden.

Meerdere studies tonen zelfs aan dat het risico op bepaalde kankers groter wordt als je grote hoeveelheden (multi)vitamine- en/of antioxidantsupplementen inneemt.

Ook bij kanker kunnen voedingssupplementen ongewenste, negatieve effecten veroorzaken. In vele gevallen kunnen ze de effecten van kankerbehandelingen verminderen. Maar ook de ernst van de ziekte kan toenemen. 

Meer lezen over voedingssupplementen en kanker