Voorzichtig met producten voor e-sigaret! | Stichting tegen Kanker

Voorzichtig met producten voor e-sigaret!

Dinsdag, 15 april 2014

De producten die worden gebruikt in een elektronische sigaret kunnen  giftig zijn en vooral kinderen kunnen het slachtoffer daarvan worden. Dat blijkt uit statistische gegevens in de Verenigde Staten waar in 2012 niet minder dan 1 351 van dergelijke ongelukken werden geregistreerd. Dat was een toename met 300% in vergelijking met 2011 en het merendeel waren kinderen.

Bronnen: Journal du Médecin 28/03/14; The New York Times 23/03/14

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Potentieel schadelijke producten 

In de e-sigaretten wordt een mengsel gebruikt van diverse stoffen waaronder nicotine, propyleenglycol en aromatische stoffen. Dat mengsel kan sterk toxisch zijn voor het zenuwstelsel en aanleiding geven tot misselijkheid, braken, stuiptrekkingen en beschadiging van het zenuwstelsel. Vooral kinderen zijn makkelijke slachtoffers omdat een koffielepel al dodelijk kan zijn bij hen;  voor volwassenen is dat een zeer sterk geconcentreerde eetlepel van dergelijk product.

Van de 1 351 gevallen in 2012 in de VS van vergiftiging met deze producten dienden er 365 in het ziekenhuis te worden opgenomen. Men verwacht trouwens dat het aantal gevallen in de loop van dit jaar dubbel zo hoog zijn. In de Verenigde Staten bestaat tot heden toe geen regelgeving voor de inhoud van de (na)vullingen voor e-sigaretten maar de Food and Drug Administration heeft aangekondigd er werk van te zullen maken...

Buiten bereik van kinderen houden!

Ook in ons land is een strikte regelgeving noodzakelijk zowel wat betreft de inhoud van de (na)vullingen als de verkoopsvoorwaarden voor de e-sigaret. Mensen die e-sigaretten kopen dienen die in ieder geval te beschouwen als een echt  geneesmiddel  en dus zeker ten allen tijde buiten het bereik van kinderen te houden!

We mogen ook niet vergeten dat de effecten op de gezondheid door gebruik van e-sigaretten nog niet volledig gekend zijn omdat ze nog niet lang genoeg worden gebruikt…