Wanneer de mythe van het gezonde dagelijkse glas wijn op losse schroeven komt te staan…

woensdag, 29 augustus 2018

Het bericht is geen primeur, maar werd nog eens bevestigd in een groot wetenschappelijk tijdschrift: één enkel glas alcohol per dag schaadt de gezondheid al… Honderden onderzoekers in 195 landen, gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Stichting, wilden het risico juist omschrijven. Ze bestudeerden gegevens ingezameld tussen 1990 en 2016 en besloten daaruit dat een enkel glas alcohol per dag het risico met 0.5% verhoogt op een van 23 ziekten, waaronder kanker. Dat percentage stijgt al naar 7% bij twee dagelijkse consumpties. Bovendien weegt niet elke ziekte evenveel door: kanker is één van de aandoeningen die het meest in de hand worden gewerkt door alcoholgebruik! Volgens deze studie wordt meer dan een kwart van de alcoholgerelateerde overlijdens bij vrouwelijke vijftigplussers veroorzaakt door kanker; bij mannen is het meer dan één op vijf …

Bron: The Lancet, Published Online. August 23, 2018: Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31310-2

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Een groot deel van de bevolking weet niet dat alcohol kanker kan veroorzaken. Nochtans doet alcoholgebruik het risico op verschillende kankers stijgen: mond-, keel-, larynx-, slokdarm-, maag-, lever-, borst- (bij vrouwen) en dikkedarmkanker. Elk jaar zou alcohol overal ter wereld verantwoordelijk zijn voor minstens 4% van de nieuwe gevallen van kanker en 12,5% van alle alcoholgerelateerde overlijdens zou veroorzaakt worden door kanker.

De mythe dat één glas wijn per dag goed zou zijn voor de cardiovasculaire gezondheid blijkt dus niet te kloppen. Wijn mag dan al mogelijk enig positief effect hebben op onze aders, dat voordeel verdwijnt snel in het niets door het hogere risico op kanker en andere ziektes! Het is dus van vitaal belang om alle aspecten van de kwestie tegen het licht te houden. Want een glas wijn blijft een eenheid alcohol (10g), net zoals een glas bier of wodka! En alcohol verhoogt het risico op kanker, los van de frequentie van gebruik.

Bij Stichting tegen Kanker zijn we er ons van bewust dat Belgen alcohol nooit volledig zullen opgeven, het maakt deel uit van onze cultuur. Maar we raden mensen die geen alcohol drinken af om te beginnen drinken “voor hun gezondheid” en personen die wel al alcohol drinken raden we aan om het aantal glazen per week zo veel mogelijk te beperken. 

De Belgische nationale aanbevelingen (2016) zijn: hoogstens één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen, maar geen voor jongeren en zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, en voor vrouwen die borstvoeding geven.

Om je te helpen je bewust te worden van je eigen gebruik, organiseert Stichting tegen Kanker elk jaar een mediacampagne onder de naam “Tournée Minérale”. Een alcoholvrije maand, om te zien of je het kan missen… En om te feesten kan je altijd onze mocktails proberen!