Wat als we elkaar beter leren kennen?

Vrijdag, 22 april 2022

 

Beste lezers, schenkers, vrienden en sympathisanten van Stichting tegen Kanker,

Onze nieuwsbrief krijgt een make-over. Dit leek me een ideaal moment om u te bedanken om ons te volgen. Tegelijkertijd is het voor mij ook een kans om opnieuw even uw aandacht te vragen voor wat Stichting tegen Kanker dagelijks drijft en inspireert.

Een paar weken geleden organiseerden we een uniek event dat bijna 500 mensen samenbracht met als doel elk van ons dichter bij de wetenschappelijke wereld te brengen. Tijdens dit evenement eerden we een aantal Belgische onderzoekers die dankzij financiering van Stichting tegen Kanker veelbelovende projecten konden realiseren in fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek.

Nog steeds veel kanker, maar de herstelkans neemt toe...

In België komt kanker veel voor en neemt het aantal ook toe, met name door de vergrijzing en bepaalde leefgewoonten. Tegelijkertijd stijgt de herstelkans elk jaar, in het bijzonder dankzij de inspanningen van vooraanstaande en getalenteerde Belgische onderzoekers. Deze paradox is de uitdaging en tegelijkertijd ook de bestaansreden van een onafhankelijke en nationale organisatie als Stichting tegen Kanker.

… dankzij onderzoek

Een paradox ook omdat die onderzoeksinspanningen absoluut nodig zijn, als we in de toekomst meer patiënten uit de greep van deze vreselijke ziekte willen houden, en die meer dan ooit nood hebben aan de steun van onafhankelijke organisaties zoals Stichting tegen Kanker. Vandaag wordt immers bijna 50% van het academisch onderzoek gefinancierd door organisaties als die van ons.

…en dankzij preventie en ondersteuning

Opnieuw een paradox omdat we naar schatting 30 tot 50% van de kankers kunnen voorkomen met een preventiebeleid dat die naam waardig is en waarbij men er écht voor gaat om de hardnekkige gewoonten te veranderen waarvan we weten dat ze de ontwikkeling van kanker bevorderen.

En ten slotte een paradox omdat meer patiënten per definitie leidt tot meer behoefte aan ondersteuning, tijdens en na de behandeling, en omdat deze behoeften vaak worden opgevangen door vele vrijwilligers met een groot hart en structuren die Stichting tegen Kanker steunt.

Weg met de paradoxen

Zoals u waarschijnlijk al hebt begrepen, is het proberen wegwerken van deze paradoxen wat de teams van Stichting tegen Kanker elke dag drijft en inspireert, om ervoor te zorgen dat de ziekte – eerste doodsoorzaak in ons land - voor een rits andere, sterk gemediatiseerde onderwerpen - de nodige aandacht krijgt. Dit op een holistische manier, gaande van onderzoek en ondersteuning van patiënten en hun naasten tijdens dit ingrijpend traject, tot preventie, aangezien dit een belangrijke pijler is en zelfs de hoeksteen van de strategie om kanker in de toekomst effectief te verslaan.

Aarzel niet om onze website te bezoeken. Deze bevat een schat aan informatie over de ziekte en over diensten zoals Tabakstop en Kankerinfo. U kan ons altijd contacteren voor informatie of hulp, of om onze acties te steunen.

Zorg goed voor uzelf.

Benoit Koerperich

Directeur van Stichting tegen Kanker