Winnaars eerste Cancer Research Awards van Stichting tegen Kanker

CRA2017donderdag, 11 mei 2017

Op 11 mei 2017 reikte Stichting tegen Kanker de eerste Cancer Research Awards uit, tijdens de toekenningsceremonie van haar tweejaarlijkse wetenschappelijke Grants. De selectieprocedure 2016 weerhield 74 laureaten, die samen een recordbedrag van 21,6 miljoen euro ontvangen dankzij de vrijgevigheid van de donateurs van Stichting tegen Kanker. Uit deze 74 laureaten kregen 2 wetenschappers de hoogste score toegekend door hun respectievelijke onafhankelijke Wetenschappelijke Raden. Zij ontvingen dus zowel een Grant van de Stichting als een Cancer Research Award. En de winnaars zijn:

In de categorie Translationeel en Klinisch Onderzoek:

PROFESSOR DIETHER LAMBRECHTS, KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN, voor zijn project:

“A Nanopore Long-read Sequencing-based Approach to more Accurately Detect Predictive Biomarkers for Cancer Immunotherapy”

Het team aan het woord
Professor Lambrechts: “Aan de hand van biomerkers kan men kankers beter classificeren en er ook mee kan voorspellen op welke therapie de patiënt beter zal reageren. Met deze steun van Stichting tegen Kanker zullen we de allereerste derde-generatie nanopore sequencing technologie, en de mogelijkheid die deze veelbelovende technologie biedt, gebruiken om biomerkers voor immuuntherapie response te detecteren én valideren.

De laatste jaren heeft immunotherapie (met name de immuun checkpoint inhibitoren) een opmerkelijk klinisch succes geboekt voor de behandeling van verschillende kankertypes. Genetische schade, de expressie van retrovirale elementen die zich in ons DNA integreerden, en het aantal cytotoxische T cellen in de tumor zijn mechanismen die aan de basis liggen om het immuunsysteem de kanker te laten herkennen en af te breken. Om deze echter aan te wenden als betrouwbare biomerkers en de werking van immuuntherapie correct te voorspellen zijn enkele belangrijke technische verbeteringen nodig om deze parameters te detecteren.” 

In de Categorie Fundamenteel Onderzoek: 

PROFESSOR CÉDRIC BLANPAIN, UNIVERSITÉ LIBRE DE BRUXELLES voor zijn project :

“Mechanisms regulating metastasis-initiating cells in squamous cell carcinoma”

Het team aan het woord


Professor Blanpain: “Uitzaaiingen zijn de eerste doodsoorzaak bij mensen met kanker. Om uitzaaiingen te vormen, moeten kankercellen de tumor verlaten, in de bloedsomloop terecht komen, organen koloniseren en een nieuwe tumor aanmaken. De mechanismen begrijpen die deze verschillende etappes reguleren, is essentieel om nieuwe therapeutische strategieën te ontwikkelen voor patiënten met uitzaaiingen.  

Met deze steun van Stichting tegen Kanker proberen we beter te begrijpen welke de cellulaire en moleculaire karakteristieken zijn van de cellen die de tumor verlaten en in de bloedbaan terecht komen, hoe deze cel een orgaan kiest dat ze zal koloniseren, en welke mechanismen verband houden met die kolonisatie. Op die manier willen de mechanismen van uitzaaiingen beter begrijpen om zo nieuwe behandelingen te ontwikkelen die uitzaaiingen kunnen voorkomen of patiënten met uitzaaiingen te behandelen.”   

De wetenschappelijke Grants van Stichting tegen Kanker
Op 28 jaar tijd heeft Stichting tegen Kanker € 149 309 000 uitgereikt aan 871 projecten. Dat allemaal dankzij haar donateurs. 

Elke twee jaar roept Stichting tegen Kanker Belgische oncologische wetenschappers op om projectvoorstellen in te dienen. Elk voorstel wordt geanalyseerd door een van de twee onafhankelijke Wetenschappelijke Raden (1 voor Fundamenteel onderzoek en 1 voor Klinisch en Translationeel onderzoek). Projecten die door deze Raden geselecteerd worden, ontvangen 2 of 4 jaar lang financiële steun van Stichting tegen Kanker.  

De Stichting hanteert een bijzonder strenge, objectieve en transparante selectieprocedure, die we toevertrouwen aan twee onafhankelijke wetenschappelijke raden met daarin onderzoekers uit zowel het noorden als het zuiden van ons land. De voorzitters komen van buiten onze landsgrenzen en elk project ingediend voor de Grants wordt tevens voorgelegd aan drie buitenlandse experts. 

Foto: vlnr: prof. Pierre Coulie, voorzitter Stichting tegen Kanker, prof. Cédric Blanpain, winnaar Cancer Research Award categorie Fundamenteel Onderzoek, prof. Eric Van Cutsem, Voorzitter Stichting tegen Kanker, Minister Maggie De Block, Prof. Diether Lambrechts, winnaar Cancer Research Award categorie Translationeel en Klinisch Onderzoek (klik hier voor HiRes>>)

 

Groepsfoto 74 laureaten (klik hier voor HiRes>>)