Word ambassadeur van het initiatief ‘Iedereen naar de bioscoop op 4 februari’

4 februariDinsdag, 17 januari 2023

 

Alain De Greef, secretaris-generaal van Film Matters, de Belgische federatie van filmdistributeurs, en Thierry Laermans, secretaris-generaal van de FCB, de Federatie van Cinema’s van België, leggen uit waarom ze hun schouders zetten onder de actie ‘1 ticket voor het leven’. Een dubbelinterview.

>Meer weten over de actie '1 ticket voor het leven'

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om de actie ‘1 ticket voor het leven’ van Stichting tegen Kanker te steunen?

Alain De Greef: Mijn moeder is op 53-jarige leeftijd overleden aan borstkanker. Ik denk er nog vaak aan. Zoiets laat sporen na. Precies daarom ligt deze actie mij zo nauw aan het hart.

Ik vind het een leuk idee om het nuttige aan het aangename te koppelen: je gaat naar de film en steunt tegelijk Stichting tegen Kanker. Met andere woorden: je beleeft plezier en draagt een steentje bij aan het kankeronderzoek.

Het was niet moeilijk om de distributeurs te overtuigen. Ze waren allemaal bereid om deel te nemen aan dit prachtige avontuur. Ik vraag me zelfs af of we er geen jaarlijks terugkerend evenement van kunnen maken: 1 dag waarop je het goede doel steunt door naar de bioscoop te gaan. Het initiatief geeft ook de filmsector een duwtje in de rug, door opnieuw meer mensen naar de bioscoopzalen te trekken.

Thierry Laermans: We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die getroffen is door kanker. De ziekte eist haar tol, zowel op fysiek als op mentaal vlak, zelfs wanneer het goed afloopt. Niet alleen de tumor heeft een zware impact, maar de behandelingen en therapieën zijn ook een zware beproeving voor het lichaam. Het besef van eindigheid is bovendien heel confronterend. Vroeg of laat haalt de werkelijkheid ons in.

Ik heb geen moment getwijfeld toen ik werd gevraagd om mee te werken aan deze actie. Ik was meteen enthousiast. En toen ik het project voorlegde aan de Raad van Bestuur, moest ik niemand meer overtuigen. De leden van de Federatie waren al net zo snel te vinden voor de actie en de samenwerking met Stichting tegen Kanker als ik! Zo moest ik “alleen nog” maar het nodige doen om er een succes van te maken.

Wat zouden jullie de lezers van deze nieuwsbrief nog graag willen meegeven?

Thierry Laermans: Kom massaal naar de bioscoop om Stichting tegen Kanker te steunen. 4 februari valt op een zaterdag. Dat is sowieso al een dag waarop we vaak naar de bioscoop gaan. En sta er even bij stil dat er gedurende de film gemiddeld één persoon de strijd tegen kanker wint.

Alain De Greef: Jullie, lezers van de nieuwsbrief, ondersteunen al Stichting tegen Kanker. En daarom kan ik jullie alleen maar aansporen om ambassadeur te worden van het initiatief ‘Iedereen naar de bioscoop op 4 februari’. Er zal die dag ongetwijfeld een leuke film op het programma staan!