WORLD CANCER RESEARCH DAY

mosaique chercheursVrijdag, 24 september 2021

Stichting tegen Kanker geeft een boost aan kankeronderzoek door financiering van klinische en postdoctorale mandaten

Wetenschappelijk onderzoek is de meest effectieve manier om kanker te bestrijden. Daarom steunt Stichting tegen Kanker fundamenteel en klinisch onderzoek aan de verschillende Belgische Universiteiten met de financiering van klinische en postdoctorale mandaten voor een totaalbedrag van 6,3 miljoen Euro.

 

Het fundamenteel onderzoek ligt aan de basis van de vooruitgang in de strijd tegen kanker op lange termijn door de mechanismen van het ontstaan en van de groei en verspreiding van kanker te ontrafelen. Klinisch onderzoek is dan weer gericht op de verbetering van diagnoses, behandeling en levenskwaliteit van mensen met kanker.

 

Mandaten: “lifechangers” voor artsen/onderzoekers en mensen met kanker

Op WORLD CANCER RESEARCH DAY kunnen we stellen dat mandaten “lifechangers” zijn zowel voor de artsen/onderzoekers die hierdoor hun onderzoek voluit kunnen verderzetten als voor de mensen met kanker die dankzij de geboekte vooruitgang kunnen rekenen op betere behandelingen en prognoses.

De postdoctorale mandaten van Stichting tegen Kanker zijn een financiële formule voor artsen en postdoctorale onderzoekers om aan wetenschappelijk onderzoek te doen. Tegelijkertijd zijn ze een belangrijke accelerator om onderzoek te doen vooruitgaan.

Klinische postdoctorale mandaten

Een klinisch postdoctoraal mandaat maakt het financieel mogelijk om klinische activiteiten te combineren met wetenschappelijk onderzoek. De arts kan zo na het behalen van een doctoraat, 50% van zijn tijd besteden aan patiëntenzorg en 50% aan wetenschappelijk onderzoek wat gefinancierd wordt door Stichting tegen Kanker. Onderzoek en klinisch werk combineren maakt het makkelijker om de juiste vragen te stellen en op die manier behandelingen te verbeteren. Een arts-onderzoeker is een cruciale en onmisbare schakel tussen het laboratorium en het bed van de patiënt. Het onderzoek dat de brug maakt tussen klinisch en fundamenteel onderzoek noemt men ook vaak translationeel onderzoek.

5 arts-onderzoekers, geselecteerd door de wetenschappelijke raad van Stichting tegen Kanker, delen een totale enveloppe van 1,5 miljoen Euro en besteden gedurende vijf jaar de helft van hun tijd aan onderzoek.

Fundamentele postdoctorale mandaten

Stichting tegen Kanker maakt ook 4,8 miljoen Euro vrij voor 12 voltijdse postdoctorale mandaten voor jonge onderzoekers (niet ouder dan 40 jaar) die actief zijn in fundamenteel onderzoek. Zij kunnen zich vier jaar lang fulltime wijden aan kankeronderzoek. Het mandaat dekt de salariskosten van de onderzoekers en dient als springplank in hun onderzoekscarrière, om zo een permanente academische positie te bekomen binnen een Belgische universitaire structuur. Hierdoor kunnen ze hun academische carrière verderzetten en vertrekken ze niet naar het buitenland of de industrie.

“Stichting tegen Kanker heeft hier onmiskenbaar een brugfunctie door deze mandaten te financieren en is een voorloper en leider in de ondersteuning van het innovatief kankeronderzoek in ons land. Deze beurzen laten toe uitmuntende artsen en onderzoekers innovatief en creatief onderzoek te laten doen binnen hun universiteit. Als arts, onderzoeker en voorzitter van Stichting tegen Kanker, kan ik getuigen dat dit enorm belangrijk is en kan helpen in het verwerven van betere inzichten en dit komt uiteindelijk ten bate van onze patiënten.

- Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie, UZ en KU Leuven – Voorzitter Stichting tegen Kanker