Zonder tabak is Juliette op haar gemak

Sans ses cigarettes, Juliette s'est redécouvertewoensdag, 18 januari 2017

De Prolongitudine-campagne zet elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen. In januari zien we hoe Juliette een nieuw mens werd toen ze stopte met roken!

Ik overweeg in 2017 te stoppen met roken

Ik wil een naaste helpen om te stoppen met roken

Waarom stoppen met roken?

Eerst en vooral om je gezondheid. Afscheid nemen van de sigaret, betekent ook afscheid nemen van de meer dan 7000 giftige chemische stoffen die in sigarettenrook zitten. Een brandende sigaret is een echte chemische fabriek. De ontbranding veroorzaakt de aanmaak of afgifte van heel wat giftige stoffen, zoals teer, gassen (koolstofmonoxide, stikstofdioxide) en zware metalen (cadmium, kwik, lood, chroom). Deze stoffen kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken, waarvan de ernstigste kanker, long- en cardiovasculaire aandoeningen zijn.

Tabak is de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor kanker: 1 kanker op 3 wordt veroorzaakt door roken!

En dan hebben we het nog niet over alle dagelijkse ongemakken die gepaard gaan met tabaksgebruik, zoals hoesten, geldverspilling, onaangename geurtjes, verslaving, enz.

Hoe slagen?

“Stoppen met roken. Het kan!” is de slogan van Tabakstop, de rookstopbegeleidingsdienst van Stichting tegen Kanker.

Duizenden mensen zijn er al in geslaagd te stoppen met roken. Maar een rookverslaving van zich afschudden, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend, en velen moeten het meer dan een keer opnieuw proberen. Probeer je alleen te stoppen, dan heb je tussen de 3 en 5% kans om te slagen. Met hulp heb je 3 keer meer kans op succes. Aarzel dus niet om hulp te vragen aan een professional (arts, tabakoloog)!

Een professional zal je ook hulpmiddelen kunnen aanraden, zoals nicotinevervangers, en een arts kan je indien nodig ondersteunende geneesmiddelen voorschrijven.

Patches en andere vervangers

Je zag het in de video: Juliette draagt een patch. Hoe werkt die?

Nicotinevervangers kunnen je helpen om te stoppen met roken. Er zijn verschillende vormen van nicotinevervanging: pleisters, kauwgom, tabletten, mondsprays en inhalators. Ze verspreiden de nicotine op een “zachtere” manier dan de “pieken” waar de sigaret voor zorgt. Ze verzachten de ontwenningsverschijnselen efficiënt en maken op die manier de behoefte om te roken kleiner. Met een dosis die aangepast is aan de nood aan nicotine, laten ze de roker toe om zich geleidelijk aan te bevrijden van de fysieke verslaving en dit terwijl je geen andere giftige stoffen meer inademt zoals bij het roken..

Er bestaan ook geneesmiddelen die de ontwenningsverschijnselen doen afnemen, in het bijzonder de behoefte om te roken.

Vraag altijd raad aan je tabakoloog, huisarts of apotheker.

Tabakstop: onze tabakologen staan voor je klaar

TabakstopHet Tabakstop-team bestaat uit tabakologen: gezondheidsprofessionals (psychologen, artsen en verpleegkundigen) die een specifieke opleiding hebben gevolgd om je te helpen stoppen met roken. Ze bieden je een luisterend oor op het telefoonnummer 0800 111 00, elke werkdag van 15 tot 19 u. Je kan ook telefonische coaching genieten. Tabakstop biedt helemaal gratis hulp aan.

Of je nu alleen of met hulp stopt met roken, heb geduld en hou vol: soms moet je enkele keren proberen vooraleer je de juiste methode en het perfecte moment vindt. Je vindt heel wat tips op onze website www.tabakstop.be. Je vindt ons ook terug op onze Facebook-pagina. Veel succes!


De Prolongitudine-campagne

ProlongitudineDe Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!

Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel “Prolongitudine” en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.

In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be.