Zonnecrème voor kinderen: mythe en realiteit

ZonneproductenVrijdag, 1 juli 2016

Onlangs heeft Testaankoop 13 zonnesprays voor kinderen met een erg hoge beschermingsindex (SPF 50+) getest in een labo. Volgens de consumentenvereniging hebben 2 van de 13 zonnesprays een beschermingsindex die in werkelijkheid lager ligt dan wordt aangegeven op het etiket. 

Bron: http://www.test-aankoop.be/gezondheid/huidverzorging/nieuws/zonnecremes-voor-kinderen-smeren-alleen-is-niet-genoeg

Commentaar van Stichting tegen Kanker

2 sprays op 13 afgeraden

Testaankoop heeft 13 zonnesprays voor kinderen met een index van SPF 50+ onder de loep genomen. De balans is geruststellend. Alle geteste zonnecrèmes bieden de beloofde UV B-bescherming. Twee producten bieden UV A-bescherming die ietwat onder de wettelijke vereisten blijft, een derde zat net op het wettelijke minimum.

UV-A, UV-B, wat is het verschil?

Ultravioletstraling A (UV- A) en ultravioletstraling B (UV- B) zijn twee soorten stralen die de huid kunnen beschadigen. Ultravioletstraling bestaat grotendeels uit UV- A. UV- A dringt diep in de huid en veroorzaakt schade tot in de diepste huidlagen. UV A is de hele dag aanwezig en veroorzaakt brandwonden, rimpels, huidvlekken, prekanker-huidletsels, huidkankers en een snelle maar kortstondige bruine tint. UV- B daarentegen is maar een klein onderdeel van de ultravioletstraling. In België is UV- B vooral aanwezig tussen 12u en 15u. UV-B dringt alleen door in de oppervlakkige huid, ze veroorzaakt brandwonden en kankers en geeft een trage maar langer blijvende bruine tint.

Te weinig gegevens

Om de resultaten van deze tests te kunnen controleren, zouden we meer gegevens moeten hebben over de gebruikte analysemethodes, en die geeft Testaankoop niet.

Zonnecrème zeker niet voldoende

We mogen niet vergeten dat zelfs de beste zonnecrème niet 100% beschermt, zelfs al heeft de crème een erg hoge beschermingsindex. Daarom mag de term 'sunblock' of 'totale bescherming' niet meer worden gebruikt. Andere beschermingsmaatregelen blijven onontbeerlijk.

De blootgestelde zone beperken

Ideaal gezien bescherm je kinderen met kledij, een hoofddeksel en een zonnebril (ook voor de allerkleinsten). De onbedekte stukken huid smeer je in met een goede zonnecrème (SPF 50) en wrijf je zeker om de twee uur opnieuw in, of telkens het kind heeft gezwommen of zich heeft natgemaakt. Er is een groot verschil tussen de beschermingsindexen die worden gemeten in het labo en de werkelijke bescherming bij normaal gebruik. Deel de index die vermeld staat op het zonneproduct door twee of door drie en je krijgt een goed idee van de werkelijke bescherming die de zonnecrème biedt …

Geen blootstelling tussen 12u en 15u

De beste bescherming blijft natuurlijk het uit de zon houden, vooral van zuigelingen. Voor kinderen en volwassenen raden we aan blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te beperken en volledig te vermijden wanneer de zon op zijn hoogste punt staat (tussen 12u en 15u). Op dat moment moeten alle activiteiten in de schaduw of binnen plaatsvinden.  

Meer weten: Huidkanker voorkomen: slim in de zon