Zonneslim aan zee met de kustredders

UV-campagnedonderdag, 25 juni 2020

Veilig genieten van de zon en huidkanker terugdringen

Stichting tegen Kanker, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en verzekeraar AXA slaan de handen in elkaar om kinderen en hun ouders zonneslim door de zomer heen te loodsen. Vanaf 27 juni staan de Redders weer op post in alle kustgemeenten en helpen ze ouders en kinderen om slim en veilig te genieten van zon, zee en strand.

Voordelen en gevaren van de zon

De zon is onmisbaar voor onze gezondheid. Niet alleen zorgt ze voor vitamine D maar ook voor de ontwikkeling van stevige botten, vooral bij kinderen. Zonnestralen op onze huid zijn echter niet zonder gevaar! Overmatige blootstelling aan de zon kan tot huidkanker leiden.

Elk jaar groeit het aantal huidkankerdiagnoses. In 2017 waren dit er meer dan 40.000 in België. Tragisch genoeg slaat deze kanker vaker toe op een jongere leeftijd dan bij andere kankers. De kost van huidkanker zal de komende 20 jaar oplopen tot 3,5 miljard euro in België (cumulatieve kost van 2014 tot 2034).

In zomer 2020 helpen redders aan de kust kinderen en hun ouders slim en veilig te genieten van zon, zee en strand om zo huidkanker te voorkomen.

In Koksijde zijn ze alvast heel opgetogen over het gezamenlijke initiatief.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “In Koksijde kan je tijdens de zomer terecht voor diverse activiteiten, met als grootste troef het strand en de zee! Naast de corona-maatregelen blijft deze zomer de bescherming tegen de zon ook heel belangrijk! We kunnen het niet genoeg herhalen, bescherm jezelf en anderen tegen de zon. Het weer hier aan de kust is onvoorspelbaar, probeer je zo goed voor te bereiden op warme stranddagen.”

Korneel Boeve, Hoofdredder/Beachmaster Koksijde: “Het blijft een vast ritueel bij de hoofdredders van Koksijde om onze redders jaarlijks in te lichten over de gevaren van de zon. Dit is essentieel in de begeleiding van nieuwe redders op ons strand. Elk jaar laten een aantal redders zich vangen aan de zon, soms ook ervaren redders. We merken dat veel mensen tijdens bewolkt weer met een zeebries zich vergeten in te smeren om dat ze zich dan niet voelen verbranden.”

Gezond en slim de zon in, voorkomen is beter dan…

Huidkanker kan in vele gevallen voorkomen worden en indien vroegtijdig ontdekt, heeft de patiënt ook een goede overlevingskans. Stichting tegen Kanker focust op het belang van een goede UV bescherming van kleins af aan. Gebruik daarvoor de UV-Index om te weten of je die dag extra op moet letten. Bij een UV-Index 3 en hoger is het belangrijk om: de schaduw op te zoeken (vooral tussen 12u en 15u), beschermende kledij te dragen (inclusief pet of hoed) en zonnecrème te gebruiken met een factor 30 of meer.

Uit onderzoek van marketingbureau Ipsos uit 2019 blijkt dat de Belg zich het best beschermt in buitenland en tijdens het zonnebaden. Op anderen momenten (o.a. buitensporten, thuis in de tuin…) wordt er veel minder op de gevaren gelet.

Tijdens openluchtactiviteiten in België geeft slechts 44% aan een zonnehoed of zonnepet te dragen. 51% geeft aan onbedekte lichaamsdelen in te smeren (armen, benen, nek,...) en 42% geeft aan dit insmeren om de 2 uur te herhalen.

Die cijfers dalen elk jaar! Hoog tijd om het publiek nog meer te sensibiliseren.

Campagne #Zonneslim

Op 27 juni wordt de campagne #Zonneslim aan de kust gelanceerd, een samenwerking tussen Stichting tegen Kanker, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) en verzekeraar AXA. Zij slaan de handen in elkaar om kinderen en hun ouders zonneslim door de zomer heen te loodsen met hulp van alle redders en reddingsposten aan het strand.

Onder het motto #Zonneslim worden ook in een 8-tal video’s tips voor veilig zonnen gedeeld en verkeerde opvattingen over zonnebescherming onderuitgehaald. Zo zijn mensen met een donkere huidskleur niet beter beschermd tegen de zon, zij kunnen evengoed verbranden. Ook water beschermt je niet tegen de zon, integendeel! Tips om je optimaal te beschermen zijn: schaduw opzoeken tussen 12 uur en 15 uur, zonnecrème smeren - ook thuis in de tuin! - en beschermende kledij dragen.

Meer info: www.kanker.be/zonneslim-aan-zee