Op laboratoriumbezoek

Met de donateurs van Stichting tegen Kanker

Wist u dat onze donateurs aanwezig zijn in heel wat laboratoria doorheen het land? Door hun giften staan ze immers figuurlijk zij aan zij met tientallen onderzoekers. Als dank voor hun steun bieden wij hen de mogelijkheid om de onderzoekers eens in levenden lijve aan het werk te zien. Hoe? Door middel van een bezoek aan een laboratorium dat dankzij hen de nodige middelen krijgt.

Hoe verloopt zo’n bezoek? Ontdek het hier, door middel van de reportage uit ons magazine Samen tegen Kanker van december 2016.

Het laboratorium van professor Johan Swinnen

Een twintigtal donateurs brachten in het Universitair Ziekenhuis van Leuven een bezoek aan het laboratorium van professor Johan Swinnen. De professor leidde de groep rond en vertelde meer over het onderzoek naar immuuntherapie, waarvoor het onderzoeksteam in 2014 een Grant van de Stichting ontving. Mevrouw Maggy Segers vertelt ons haar bezoek.

Labobezoek prof Swinnen1.    Kennismaking

“Aan het onthaal werden we opgewacht door de regiocoördinator van Stichting tegen Kanker voor Vlaams-Brabant en Limburg. Vervolgens konden we in een vergaderzaal met een hapje en een drankje kennismaken met professor Johan Swinnen, voorzitter van het departement oncologie aan de KUL.”

 

 


2.    Een boeiende uiteenzetting!Labobezoek prof Swinnen

“In begrijpelijke taal en aan de hand van een mooie PowerPointpresentatie vertelde professor Swinnen ons meer over kanker, de vooruitgang in het kankeronderzoek en het werk dat hij en zijn team uitvoeren in het laboratorium.”

 

 

 

Labobezoek prof Swinnen3.    Ontwikkeling van kanker beter begrijpen

“Het onderzoek van het team van professor Swinnen richt zich vooral op processen die tot de ontwikkeling van kanker leiden, meer bepaald het gewijzigd lipidenmetabolisme in kankercellen. De uitleg in het laboratorium was voor leken wat moeilijker om te begrijpen, maar gelukkig konden we te allen tijden onze vragen stellen aan de professor.”

 

 

 

4.    De aanwezigheid van kankercellen opsporenLabobezoek prof Swinnen

“In het labo zagen we een massaspectrometer. Dit toestel gaat razendsnel en zeer nauwkeurig na of er in lichaamsvloeistoffen zoals bloed of ontlasting afwijkende eiwitten aanwezig zijn. Die kunnen namelijk op de aanwezigheid van kankercellen wijzen. Hierdoor kan men de diagnostiek van zekere vormen van kanker op een volstrekt nieuwe manier benaderen. Wat een indrukwekkend toestel!”

 

 

Labobezoek prof Swinnen

5.    Een interessant bezoek!

“Het is goed om eens met eigen ogen te zien waarvoor financiële steun door Stichting tegen Kanker wordt gebruikt en ook om de kans te krijgen om een onderzoekslaboratorium te bezoeken. Ik vind het bovendien bijzonder interessant kennis te kunnen maken met mensen die nauw betrokken zijn bij kankeronderzoek.”

 

 

Deze labobezoeken zijn voorbehouden aan de donateurs van Stichting tegen Kanker. Hun succes groeit jaar na jaar. Omdat de plaatsen beperkt zijn, gaan we te werk met een lottrekking. Zo selecteren we de gelukkigen die in de herfst een rondleiding krijgen in een labo.
 
Als Vriend van de Stichting ben je dus ook bevoorrecht om hieraan deel te nemen. Je ontvangt hieromtrent elk jaar in de loop van de maand mei een uitnodiging per post.
Hoe Vriend van de Stichting worden?

Getuigenissen

“Er was bij mij geen sprake van een voorgeschiedenis van borstkanker in mijn familie, ik behoorde niet tot een risicogroep. Voor ik ziek werd, was ik dus helemaal niet bezig met kanker of met preventie, hoewel we een betrekkelijk gezond leven leidden. Ik zou durven zeggen dat preventie belangrijker geworden is sinds ik ziek werd. En niet enkel in verband met borstkanker, maar in verband met alles, of het nu gaat om tabak, de zon, voeding ... Lees verder