Onderzoekers in de kijker

eva lion

Therapeutisch vaccin, een hoop voor kankers met een slechte prognose. - Een interview met professor Eva Lion

Dankzij kankeronderzoek overleven meer en meer mensen hun kanker. Helaas zijn er nog zeldzame of moeilijk te behandelen vormen van kanker met een zeer slechte prognose. Prof. Eva Lion en haar team bestuderen therapeutische vaccins als een nieuwe manier van behandeling om hoop in overwinning om te zetten. De resultaten van de laatste jaren, met name dankzij de financiële steun van Stichting tegen Kanker, zijn veelbelovend.
profjacquemin

Pancreaskanker: hoe hoop omzetten in overwinning Interview met Prof. Jacquemin.

Pancreas kanker is vandaag de dag nog steeds zeer moeilijk te behandelen, deels omdat de diagnose over het algemeen laat wordt gesteld en deels omdat de biologische mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan ervan nog steeds niet volledig worden begrepen. Daarom werkt het team van professor Patrick Jacquemin (UCLouvain) aan een beter begrip van deze vorm van kanker, in de hoop doeltreffender behandelingen te kunnen ontwikkelen. De resultaten van de laatste jaren, met name dankzij de financiële steun van Stichting tegen Kanker, zijn veelbelovend. Professor Jacquemin, die zichzelf omschrijft als een avonturier op dit gebied, hoopt dat de door zijn team geboekte vooruitgang spoedig zal leiden tot de ontdekking van een nieuw geneesmiddel dat het mogelijk zal maken de ontwikkeling van deze bijzonder agressieve vorm van kanker te stoppen en te genezen.
Dr. Alessandra Camboni

Postdoctorale mandaten | Dr. Alessandra Camboni: De vruchtbaarheid na kanker herstellen

Een behandeling tegen kanker kan een leven redden, maar een patiënt ook onvruchtbaar maken. Tegenwoordig is het proberen behouden van de vruchtbaarheid een integraal onderdeel van de kankerzorg. In kader van het mandaat van Stichting tegen Kanker zet dr. Alessandra Camboni samen met haar team haar onderzoek voort naar de ontwikkeling van een kunstmatige eierstok om de vruchtbaarheid na kanker te herstellen.
Dr. Johnny Duerinck

Postdoctorale mandaten | Dr. Johnny Duerinck: Een betere behandeling voor kwaadaardige hersenturmoren

Tot op vandaag ziet de prognose voor patiënten met kwaadaardige hersentumoren er na herval somber uit. Al sinds het begin van zijn opleiding is dr. Johnny Duerinck vastbesloten daar verandering in te brengen. In kader van het mandaat van Stichting tegen Kanker concentreert hij zich op betere behandelingen en levensverlenging van patiënten na herval van glioblastoma.

Grant dr. Barbara De Moerloose (UZ Gent): Nieuwe hoop voor leukemiepatiëntjes

“Hé, wat ziet ze toch altijd bleek?”, “Heeft hij alweer koorts?” Of “Waar komen die blauwe plekken toch vandaan?” De symptomen van kinderleukemie zijn niet altijd evident of typisch. De schok als de diagnose uiteindelijk valt des te groter. Loodzware gesprekken, bijna onmogelijke behandelingen, angst en tranen… Maar ook hoop. Omdat de wereld niet stilstaat en de wetenschap al helemaal niet. Vraag dat maar aan dr. Barbara De Moerloose (UZ Gent). En vergeet niet dat dit onderzoek ook mogelijk is dankzij uw steun.
Mandats postdoctoraux - Valérie Fonteyne

Postdoctorale mandaten | Pr Valérie Fonteyne

Prof. Dr. Valérie Fonteyne wist als kind al dat ze ‘iets wetenschappelijks’ wilde doen. Lange tijd twijfelde ze tussen geneeskunde en biotechnologie. Een persoonlijk verlies deed de puzzel uiteindelijk in elkaar vallen in het voordeel van het eerste. De focus in kader van dit postdoctoraal mandaat ligt op de optimalisatie van bestraling bij prostaatkanker.
Mandats postoctoraux - dr Sophie Servais

Postdoctorale mandaten | Dr. Sophie Servais

Dr. Sophie Servais houdt ervan om bij te leren en vooral om dingen te observeren, ontrafelen en beter te begrijpen. Dit is in feite de basis van onderzoek, waar ze zich naar eigen zeggen tegenwoordig volledig in onderdompelt. Samen met haar team zoekt dr. Servais namelijk naar manieren om de kans op complicaties na een hematopoietische stamceltransplantatie te verminderen.
professor Lambrechts

Grants 2016 | Professor Diether Lambrechts

Professor Lambrechts ontving in 2016 een Cancer Research Award - een persoonsgebonden prijs voor onderzoekers die op de eerste plaats eindigen in de selectie van de wetenschappelijke raden - voor translationeel en klinisch onderzoek.
Professeur Blanpain

Grants 2016 | Professor Cédric Blanpain

Professor Blanpain ontving in 2016 een Cancer Research Award - een persoonsgebonden prijs voor onderzoekers die op de eerste plaats eindigen in de selectie van de wetenschappelijke raden - voor fundamenteel onderzoek.
Dr Jo Caers - Mandats postdoctiraux 2014

Postdoctorale mandaten | Dr Jo Caers

Dr. Jo Caers vond het altijd al belangrijk om de mechanismen te begrijpen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een ziekte of de werking van een geneesmiddel. De stap naar wetenschappelijk onderzoek was daarom een logische keuze, net zoals het contact met de patiënt niet willen verliezen – en dus beide rollen combineren – dat ook was.

Pagina's